Da lahko težave, povezane s projektom šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj (TEŠ 6), udarijo tudi po Holdingu Slovenske elektrarne (HSE), so zdaj dokončno potrdili tudi revizorji Deloitta.

Ti so namreč prvič v dvanajstletni zgodovini HSE letnemu poročilu te skupine za leto 2013 izdali mnenje s pridržkom. Za to so se odločili zaradi treh ugotovitev. Najprej, ker TEŠ na zadnji dan lanskega leta ni dosegala kriterijev iz zavez, ki jih je dala bankam upnicam. Pod vprašajem naj bi bilo predvsem obljubljeno razmerje med dolgom in denarnim tokom iz poslovanja. To po oceni revizorjev povečuje tveganje unovčitve jamstev, ki jih je HSE dal šoštanjski elektrarni. Teh je samo v povezavi s projektom TEŠ6 za okoli pol milijarde evrov. Glavnina se nanaša na starševsko garancijo Alstomu, ki mu mora TEŠ plačati še okoli 250 milijonov evrov. HSE jamči tudi za 160 milijonov evrov posojil, ki jih je TEŠ najel pri Evropski banki za obnovo in razvoj (EBRD), 88 milijonov evrov poroštev za garancijo pri Evropski investicijski banki (EIB) in 24 milijonov evrov posojil pri bankah SID in Unicredit. Samo zadnja (lanska) podražitev projekta TEŠ6 je HSE prinesla za skoraj 62 milijonov evrov dodatnih poroštvenih obveznosti.

Prva “zunanja” potrditev: HSE je v težavah

Drugi dve ugotovitvi revizorjev Deloitta se nanašata na tveganja, povezana s prodajno ceno električne energije iz TEŠ6, ki bo po dosedanjih napovedih nižja od stroškovne, in ceno lignita, ki ga bo TEŠ po zagonu bloka 6 kupoval od Premogovnika Velenje. Ta skoraj zagotovo ne bo znašala načrtovanih 2,25 evra na gigajoul, ampak bo precej višja, kar bo še dodatno načelo že tako majavo ekonomiko projekta TEŠ6. »Revizorji niso ugotovili nič novega. Gre za tveganja, ki se jih trudimo že nekaj časa odpraviti,« je včeraj dejal generalni direktor HSE Blaž Košorok.

Kljub temu ima pridržek, ki so ga izrekli revizorji, velik pomen. Ne le na simbolni ravni. Gre namreč za prvo »zunanjo« potrditev dejstva, da je projekt TEŠ6 več kot očitno začel nažirati tudi Skupino HSE. Da v Šoštanju zaradi lukenj v 1,43 milijarde evrov vrednem projektu svojim financerjem morda ne bodo zmogli vračati posojil, so v HSE začeli opozarjati pred dobrim mesecem dni. Hkrati je postalo dokončno jasno, da so v Šoštanju padli pri obvladovanju vseh treh ključnih tveganj: cene projekta, cene premoga in cene električne energije. Tudi zato so v HSE začeli razmišljati o alternativnih scenarijih, med katerimi je tudi omejeno kurjenje TEŠ6 in zaprtje bloka 5, trenutno največje delujoče proizvodne enote v Šoštanju.

Revizorske igre v premogovniku

Pri tem več vprašanj odpira tudi ravnanje revizorjev. V Deloittu še v poročilu Skupine HSE za leto 2012 o obvladovanju likvidnostnih in drugih tveganj, povezanih s TEŠ6, niso imeli pripomb. In to kljub temu da se je projekt prav v času revidiranja podražil za skoraj 130 milijonov evrov, v HSE pa so že kmalu zatem ugotavljali, da bodo v treh letih po zagonu TEŠ6 ustvarili okoli 400 milijonov evrov negativnega denarnega toka.

Še do večjih zapletov z Deloittom je prišlo v Premogovniku Velenje (PV). Njegov nadzorni svet je namreč konec meseca obravnaval letno poročilo družbe, ki ga ni ne potrdil ne zavrnil. Razlog naj bi bilo prav revizorsko mnenje. V njem naj bi Deloitte izrazil pridržek, po nekaterih informacijah, ki uradno niso potrjene, pa celo dvom o nadaljnjem delovanju premogovnika kot delujoče družbe (tako imenovani »going concern«). S tem niso bili zadovoljni v upravi in nadzornem svetu premogovnika. Zanimalo naj bi jih, zakaj Deloitte, dolgoletni revizor premogovnikovih poročil, v zadnjih letih ni zaznal nobenih napak pri knjiženju posameznih postavk in zakaj ni slabil premoženja. V vsakem primeru so v premogovniku zamudili statutarne roke za revizijo letnega poročila.

»Redna revizija letnega poročila je končana, mnenje revizorjev pa je bilo pozitivno,« je včeraj dejal prvi nadzornik PV Jože Kaligaro.