Delce je iz vesolja pobralo Nasino plovilo Stardust, ki je po vesolju potovalo sedem let, preden se je leta 2006 vrnilo na Zemljo. Od takrat naprej znanstveniki preučujejo prah iz posebnega zbiralca, s katerim so po vesolju lovili zvezdni prah.

Delci so po prepričanju znanstvenikov iz zunanjega dela Sončevega sistema, ustvarjeni pa naj bi bili z eksplozijo supernove milijone let nazaj.

Po kemični strukturi so si delci med seboj veliko bolj različni, kot pa so znanstveniki pričakovali. Manjši delci se zelo razlikujejo od večjih, ki so bolj podobni strukturi snežink.

"Ti delci so največji izziv, kar smo jih v laboratoriju kadarkoli raziskovali. Za nas je zmagoslavje to, da smo z analizo že toliko napredovali," je dejal upravitelj Nasinega vesoljnega laboratorija v mestu Houston Michael Zolensky.

Znanstveniki so opozorili, da so za potrditev odkritja potrebni dodatni testi. Če pa se bo odkritje izkazalo za pravilno, bi s pomočjo teh delcev znanstveniki lahko dodatno pojasnili nastanek in razvoj vesolja.