Kaj torej lahko storite, da bodo vaši prostori dovolj in kvalitetno prezračeni? Novejša stanovanja se gradijo v skladu z novimi predpisi, ki zahtevajo energetsko učinkovitost (torej čim manjša izguba toplote, ustrezna debelina in kvalitetno izvedena toplotna izolacija itd.), zelo redko pa je taka skrb namenjena prezračevanju prostorov. Marsikdo verjame, da se kuhinjske nape in ventilatorji v stranišču štejejo za kvalitetno prezračevanje, a resnica je daleč od tega. To so le zasilne rešitve, ki skrbijo za občasno odsesavanje »slabega« zraka iz stanovanja.

Učinkovit, preprost in estetski poseg

Za učinkovito prezračevanje je treba poskrbeti tudi za dotok svežega zraka. Stanovanje lahko večkrat dnevno prezračite z na stežaj odprtimi okni. Takšno prezračevanje naj traja od 5 do 10 minut. Če v stanovanju ni zatohlo in se ne počutite slabo zaradi slabega zraka, potem vam načeloma ni treba sprejeti večjih ukrepov. Če pa mislite, da imate težave s prezračevanjem stanovanja, potem velja razmisliti o vgradnji prezračevalnega sistema. Prezračevalni sistemi so bili še nedavno v Sloveniji izredno dragi, zdaj pa so cenovno dostopni in enostavni za vgradnjo. To je najbolj učinkovit, enostaven in z estetskega vidika neopazen poseg v stanovanje, katerega rezultat sta vedno svež zrak in boljše počutje stanovalcev.

Vračanje toplote odpadnega zraka

Kako prezračevalni sistem deluje? Odvodne elemente namestimo v prostore, za katere pravimo, da so manj čisti (kuhinja, kopalnica,stranišče Itd.). Od tam se zrak odvaja v prezračevalne kanale; prek naprave za vračanje odpadne toplote jih vodimo na prosto. Na drugi strani pa v čiste prostore (spalnice, sobe, dnevna soba itd.) dovajamo svež in čist zrak. Prednost takega sistema je, da ni nikakršnega prepiha (kar je problem klasičnega zračenja z odprtimi okni), da vračamo toploto odpadnega zraka (problematično pri klasičnem zračenju pozimi) in da to poteka neslišno, enakomerno ter ne moti bivanja stanovalcev.

Vgrajeni filtri očistijo zrak

Prezračevalni sistemi vsebujejo filtre, ki sveži zrak očistijo nečistoč, kot je na primer cvetni prah, kar je odlično za tiste z alergijami. Glavne prednosti prezračevalnega sistema so torej: boljši bivalni pogoji, vedno čist in svež zrak, boljše počutje stanovalcev, možnost vgradnje filtrov, ki očistijo zrak (npr. cvetni prah), iz stanovanja se odvajata slab zrak in vlaga, ki je razlog za nastanek plesni, odvajajo se tudi neprijetne vonjave in škodljivi hlapi (od barv, topil, čistil ...), ni prepiha, zmanjšamo prezračevalne izgube pozimi in privarčujemo energijo.

Do 29-odstotni prihranek energije

Raziskave so pokazale, da kvalitetni prezračevalni sistemi prihranijo tudi do 29 odstotkov energije v primerjavi s klasičnim zračenjem in da je zračenje s pomočjo prezračevalnega sistema učinkovitejše. Glede na vse prednosti prezračevalnega sistema velja razmisliti, ali bi ga vgradili tudi v vaše stanovanje.

Vir: www.mojaobcina.si