Nov preparat za zdravljenje hepatitisa C, s katerim naj bi bilo v Sloveniji okuženih do 20.000 bolnikov, je razvil farmacevtski koncern Gilead. Zdravilo sovaldi oziroma sofosbuvir so decembra lani registrirali v ZDA, mesec zatem še v Evropi. Odtlej so prihodki farmacevtskega koncerna skokovito zrasli. Zgolj v prvem polletju letošnjega leta so prodajni prihodki krepko presegli prvotna pričakovanja strokovnjakov. Namesto 1,35 milijarde evrov prihodkov je Gilead s prodajo sofosbuvirja zaslužil kar 4,14 milijarde. Do konca leta bi ta zaslužek lahko znašal kar 7,15 milijarde evrov. Razlog za naglo povečanje prihodkov je tako v ceni kot tudi uspešnosti zdravila, za katero v kombinaciji z ribavirinom in tedensko injekcijo peginterferona alfa v koncernu Gilead zatrjujejo, da hepatitis C pozdravi v skoraj 90 odstotkih primerov. Ena sama tabletka na dan namreč stane 700 evrov. Ker pa mora zdravljenje neprekinjeno potekati dvanajst tednov, mora torej bolnik za sofosbuvir odšteti kar 60.000 evrov.

Neupravičena cena

Na svetu je z virusom hepatitisa C kronično okuženih okoli 160 milijonov ljudi, od tega okoli 9 milijonov v Evropi. Vsako leto za posledicami okužbe, ki lahko iz kroničnega vnetja jeter preraste tudi v raka na jetrih in odpovedi njihovega delovanja, v Evropi umre okoli 90.000 ljudi. Bolezen je ozdravljiva, le odkriti jo je treba pravočasno. Nov način zdravljenja s sofosbuvirjem za številne zdravstvene zavarovalnice predstavlja izjemen oziroma nemogoč zalogaj. Če bi hoteli v Sloveniji hipotetično s sofosbuvirjem pozdraviti vseh 20.000 okuženih, bi zgolj za to zdravljenje porabili dve tretjini letnega proračuna zdravstvene blagajne. Revija Euro je izračunala, da produkcijska vrednost vseh 84 tablet za 12-tedensko zdravljenje enega bolnika stane okoli sto evrov in je po prodajni ceni en gram tega zdravila vreden kar 20-krat več kot gram zlata.

»Tako visoka cena zdravila seveda ni upravičena. Na področju infekcijskih bolezni tak primer nesorazmerno visokih cen zdravil že leta poznamo na področju zdravljenja HIV oziroma aidsa. Gre za zdravila, pridobljena z vrhunsko tehnologijo, ki delujejo na molekularni ravni virusa. Neposredno se vpletejo v njegov življenjski krog ter ga na tak ali drugačen način prekinejo in s tem onemogočijo njegovo nadaljnje razmnoževanje in uničujoče delovanje,« (pre)visoko ceno komentira prof. dr. Mojca Matičič, infektologinja s Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Ljubljana. Slovenija sodi v evropski vrh po uspešnosti vodenja in zdravljenja bolnikov s hepatitisom C. Zdravljenje hepatitisa C poteka nekaj mesecev. S kombinacijo različnih učinkovin virus povsem odstranijo iz jetrnih celic oziroma iz telesa in bolnika povsem pozdravijo. To je pri določenih bolnikih uspelo tudi že s predhodniki modernih zdravil, dodaja Matičičeva. Pred uvedbo sofosbuvirja je bila uspešnost zdravljenja s kombinacijo različnih metod 50- do 60-odstotna.

Visoka cena razvoja, visoki dobički

»Danes zdravljenje hepatitisa C predstavlja najučinkovitejše zdravljenje virusnih okužb v zgodovini medicine. To zdravljenje je že vseskozi finančno zahtevnejše, vendar se je, gledano globalno, v preteklosti v vseh farmako-ekonomskih raziskavah izkazalo za ekonomsko upravičeno. Kaj pa ozdravitev take bolezni pomeni osebno vsakemu posameznemu bolniku, si sploh ne moremo predstavljati, saj prepreči nadaljnje napredovanje bolezni in morebiten nastanek raka na jetrih oziroma odpoved delovanja jeter,« pojasnjuje Matičičeva.

Farmacevtski koncerni visoke cene zdravil vedno znova pripisujejo dragemu razvojnemu procesu, ko je treba učinkovitost vsake posamezne molekule – teh je do odkritja zdravila lahko na tisoče – preizkušati v laboratorijih. Ocene, koliko stane razvoj novega zdravila, se zelo razlikujejo. Razpon je od sto milijonov pa vse do milijarde evrov. Koliko je koncern Gilead namenil za razvoj sofosbuvirja, ni znano, saj iz letnih poročil koncerna ni razvidno, koliko je namenjal za razvoj prav tega zdravila. Kako visoki so zaslužki farmacevtskih koncernov, pokaže še ena številka letošnjih poslovnih rezultatov koncerna Gilead. Zgolj v drugem četrtletju so ustvarili za 4,5 milijarde evrov prometa, od česar so imeli kar 2,6 milijarde evrov dobička.

Prihajajo nova zdravila

Kljub splošnemu zgražanju laične in strokovne javnosti nad ceno sofosbuvirja ta še zdaleč ni trenutno najdražje zdravilo na trgu. Po podatkih ameriške FDA kar 11 od 12 zdravil za zdravljenje različnih rakov stane več kot 100.000 dolarjev na leto. Zgolj v zadnjem desetletju se je cena mesečnega odmerka zdravil proti raku skorajda podvojila (s 5000 na 10.000 dolarjev). Takšne prihodnosti ceni zdravila proti hepatitisu C dr. Matičičeva ne napoveduje. »Prepričana sem, da bo cena klonila v najbližji prihodnosti, kot je bila praksa pri zdravilih za HIV oziroma aids. Razvoj na tem področju je namreč v zadnjih letih skokovit, prihajajo nova zdravila.« Konkurenca med zdravili je tako ključni dejavnik, zaradi katerega se utegnejo zdravljenja poceniti. Dr. Matičičeva opozarja, da je Evropska agencija za zdravila (EMA) že priznala novejše zdravilo simeprevir, ki ga je dal na trg farmacevtski koncern Janssen-Cilag. »Septembra prihaja daclatasvir, z začetkom prihodnjega leta pa še tri nove učinkovine. V tretji fazi kliničnih raziskav je še vrsta drugih,« je optimistična dr. Matičičeva.