V skupnem seštevku se seveda ni prav veliko spremenilo, saj je Marquez obdržal prvo mesto, le prednost pred tekmeci je zdaj nekoliko manjša. Marquez ima zdaj 263 točk, današnji zmagovalec Pedrosa 186, Rossi 173, Lorenzo pa 137. Bolj je za mladega španskega zvezdnika pomembno, da vsaj v tej sezoni še ne bo mogel premagati legendarnega Giacoma Agostinija, ki je po deset zmag v sezoni dosegel trikrat (1968, 1969 in 1970), tekmeci pa so dobili prvi znak, da Marquez vendarle ni nepremagljiv.

Že start je nakazal, da tokrat Marquezu ne bo šlo po željah. Pred skoraj 140.000 navijači na dirkališču v Brnu je namreč začel slabo, za začetek sta pobegnila Ducatijeva dirkača Andrea Iannone in Andrea Dovizioso, ki pa prvih mest nista zadržala. Kmalu sta se v ospredje prebila Lorenzo ter Pedrosa, slednji se je na čelo prebil v šestem krogu, vodstva pa ni več izpustil iz rok. Pa tudi Rossi je dobro napadal - še posebej, ker ga je oviral poškodovani mezinec, posledica padca v sobotnih kvalifikacijah. Prav italijanski veteran, tokrat je nastopil že na 245. dirki v elitni konkurenci, je imel največ opravka z Marquezom, nazadnje pa ga je znal zadržati na četrtem mestu, sam pa si je priboril stopničke. Mladi Španec je po desetih zmagah v sezoni tokrat ostal prvič celo brez zmagovalnega odra, potem ko ga je v boju za tretje mesto sredi dirke prehitel Rossi.

"Vesel sem, da sem na zmagovalnih stopničkah. Težko je bilo, tudi zato, ker sem imel zdravstvene težave s prstom. Imel sem dober ritem, na koncu sem pridobival, vesel pa sem, da mi je enkrat uspelo premagati tudi Marca," je dogajanje strnil Rossi.

V ospredju sta bila kljub Marquezovemu porazu dva Španca, zmagal pa je Hondin drugi voznik Pedrosa. Začel je šele s petega startnega mesta, toda dobra predstava ga je popeljala na vrh. Ugnal je tudi Lorenza, Yamahin dirkač se po slabšem začetku sezone počasi vrača in se je tokrat tretjič zapored uvrstil na zmagovalne stopničke.

Pedrosa je tako ponovil zmago v Brnu, kjer je slavil že leta 2012. "Nisem pričakoval in načrtoval, da se bo dirka razvijala tako. Moral sem spremeniti načrte in takoj napasti, uspelo mi je obdržati ritem, dokler nisem prišel naprej. Imel sem nekaj težav z zadnjo gumo, toda na srečo sem bil še vedno dovolj močan predvsem v zavojih," je zmago pospremil Pedrosa.

Rabat najboljši v razredu moto2

Esteve Rabat je z zmago na dirki za veliko nagrado Češke v Brnu še povečal vodstvo v motociklističnem svetovnem prvenstvu razreda moto2. Petindvajsetletni španski dirkač Kalexa je dirko začel s prvega mesta in na koncu z novim rekordom dirkališča prišel do pete zmage v sezoni.

Finec Mika Kallio, ki je dirko v Brnu dobil lani, je zasedel drugo mesto z več kot tremi sekundami zaostanka za Rabatom. Nemec Sandro Cortese je bil tretji, kar so njegove prve stopničke v tem razredu.

V SP Rabat vodi z 208 točkami pred Kalliom (196) in Špancem Maverickom Vinalesom (150).

Masbou do prvenca v razredu moto3, Rins želel slaviti zmago krog pred koncem

Francoz Alexis Masbou je zmagal na dirki motociklističnega svetovnega prvenstva za veliko nagrado Češke v Brnu v razredu moto3. Dirkač Honde, ki je osvojil prvo zmago v SP, je slavil pred Italijanom Eneo Bastianinijem (KTM) in Britancem Dannyjem Kentom (Husqvarna) na tretjem mestu.

Masbou se je celotno dirko boril v vodilni skupini z najboljšim dirkačem v SP Avstralcem Jackom Millerjem, Bastianinijem ter Špancema Alexom Rinsom in Alexom Marquezom, ki je startal z najboljšega položaja.

Rins je vodil še krog pred koncem, nato pa napravil nerazumljivo napako in krog prehitro po prehodu ciljne črte začel slaviti zmago. Napaka ga je stala visoke uvrstitve, saj je dirko končal zgolj na 9. mestu.

Miller je s 169 točkam zadržal vodstvo v SP, na drugo mesto pa se je povzpel Marquez, ki ima zdaj 146 točk eno več od rojaka Efrena Vazqueza.