Po vseh slovenskih regijah so v teh dneh podjetniško usposabljanje zaključevale skupine mladih izobraženih brezposelnih, ki so se vključili v program Podjetno v svet podjetništva. Glavni cilj usposabljanja je samozaposlitev, ustanovitev lastnega podjetja ali zaposlitev v drugem podjetju. V regionalni razvojni agenciji Ljubljanske urbane regije (RRA LUR) so udeleženci prvih dveh generacij ustanovili šest novih podjetij, sedem pa se jih je zaposlilo pri drugih delodajalcih, kar je od skupno 20 udeležencev dober rezultat, menijo v RRA LUR, kjer zaradi prizadevnosti članov tretje skupine prav tako pričakujejo nove uspešne podjetniške zgodbe.

V štirih mesecih so mladi, ki so svoje ideje razvijali v RRA LUR, s pomočjo mentorjev pridobivali nova podjetniška znanja in veščine, kar jih je pripeljalo do tega, da so stopili na samostojno pot in trgu ponudili proizvode za hišne ljubljenčke, naravne tekstilne izdelke in igrače, storitev čiščenja in dezinfekcije zabojnikov za biološke odpadke, inovativne rešitve s področij ortodontske dejavnosti, arhitekturne storitve, vizualne prikaze pravnih vprašanj, kreativna avanturistična potovanja ter edinstvene risane vsebine.

3D-tehnologija za ortodontske aparate

Po besedah Matica Vrečka, ki je ustanovil podjetje Admateria, je program Podjetno v svet podjetništva odlična odskočna deska za mlade z idejami in ambicijami v podjetništvu. »Ob pomoči mentorjev in predavateljev pridobimo prepotrebne podjetniške kompetence, na voljo nam je urejena pisarniška infrastruktura, kar pomeni odlične pogoje preverjanja poslovne priložnosti. Hkrati pripravljamo vse potrebno za ustanovitev lastnega podjetja ter to vizijo delimo s soudeleženci v programu, ki imajo podobne interese. Ostanejo nam izkušnje in poznanstva za življenje,« je izkušnjo v programu opisal Vrečko, ki ponuja novo uporabniško izkušnjo za paciente in ortodonte z uporabo digitalnih 3D-tehnologij.

»Z izdelovanjem nevidnih ortodontskih aparatov in širjenjem digitalnega procesa dela v zobozdravstvu se posvečamo skrbi za lep in zdrav nasmeh. Partnerske ambulante opremljamo s tehnologijo intraoralnega skeniranja in jim ponujamo povezane računalniške storitve v oblaku,« je idejo, ki jo je izpopolnil v podjetniškem usposabljanju, predstavil Vrečko, sicer diplomirani inženir strojništva.

Rešitve po meri uporabnikov

Podobno, kot je v okviru programa Podjetno v svet podjetništva v Mariboru zaživela pasja pekarna Hov-Hov, se je tokrat malih kosmatincev lotila tudi oblikovalka Nika Živec, in sicer z ročno izdelavo unikatne opreme in pripomočkov za pse Lenilab. »Izdelujemo pasje plaščke, povodce, oprsnice in ovratnice,« pravi Živčeva in dodaja, da se pri naročilu prilagajajo strankam ter zato zelo posvečajo detajlom. Ker so ji te stvari šle dobro od rok že prej, pa se je v program vključila zaradi želje po znanju s področja financ oziroma ekonomije. »Dobila sem znanje in ponoven zagon, da uresničim svoje sanje o podjetništvu. S pomočjo strokovno podkovanih mentorjev ter v produktivnem okolju RRA LUR sem usvojila znanje in samozavest, ki sem ju potrebovala, da stopim na pot podjetništva,« je povedala mlada oblikovalka.

Da program mladim, ki šele vstopajo na trg dela, odpira možnosti z novimi poznanstvi in znanji, se strinja tudi Anže Novak, ki je ustanovil podjetje Iuigraphic. »Lahko sem izoblikoval svojo poslovno idejo do te mere, da jo lahko brez zadržkov ponudim na tržišču« je povedal Novak, ki je razvil rešitev enostavnega pojasnjevanja zapletenih birokratskih predpisov, in sicer na podlagi kreativnega vizualnega prikaza na enostaven način razloži še tako zahtevno pravno vprašanje.