Italijanski proizvajalec cementa in drugega gradbenega materiala Buzzi Unicem je v družbi Intercement, lastniku Salonita Anhovo, pridobil četrtinski družbeniški delež.

Avstrijski lastnik Intercementa, družba Wietersdorfer Zementholding, se je o vstopu v lastniško strukturo Salonita Anhovo z Buzzi Unicemom dogovarjal že dlje časa. Zato se zastavlja vprašanje, zakaj so pred vstopom Italijanov v Salonit Anhovo v družbi ponovno odpisali in slabili vrednost finančnih naložb in drugega premoženja v tako visoki meri. Ravno odpisi vrednosti so največ prispevali k skoraj 25-milijonski lanskoletni izgubi anhovske družbe. Poznavalec razmer, ki je želel ostati neimenovan, meni, da za tako visoke odpise ni bilo potrebe. Že v letu 2012, ko je dosegel skoraj desetmilijonsko izgubo, je namreč Salonit Anhovo na veliko odpisoval svoje naložbe.

Eden od možnih odgovorov na vprašanje, čemu tako visoki odpisi in slabitve, s tem pa visoka izguba, bi bila lahko davčna optimizacija krovne družbe Intercement. Slednja je bila prek povezanih podjetij četrtinski lastnik dobro delujoče cementarne v srbskem Beočinu. Zaradi prodaje deleža beočinske cementarne Lafargeu, ki je pred tem obvladoval tričetrtinski delež srbske družbe, je Skupina Intercement dosegla visoke dobičke. Po odgovor na vprašanje, ali so odpise vrednosti premoženja zahtevali avstrijski lastniki, so nas v Salonitu Anhovo v četrtek pozno popoldne napotili v Avstrijo. V anhovski družbi pa so pojasnili, da visoki odpisi in slabitve finančnih naložb, terjatev in naložbenih nepremičnin niso povezani s strateškim povezovanjem z Buzzi Unicemom. Izvedli so jih v skladu s slovenskimi računovodskimi standardi, pri reviziji poslovanja pa jih je potrdila revizijska družba, so dodali.

Za povezovanje z Buzzi Unicemom, ki je lani dosegel 2,75 milijarde evrov prihodkov od prodaje, tovarne za proizvodnjo cementa pa ima po Evropi, ZDA, Mehiki in Rusiji, so se v Salonitu Anhovo sicer odločili, ker je poleg doseganja sinergij cilj obeh družb okrepitev prisotnosti na severovzhodnem italijanskem trgu. Poleg 25-odstotnega lastniškega deleža v Salonitu Anhovo je Buzzi Unicem pridobil še četrtinski lastniški delež v italijanski cementarni w&p Cementi. Po drugi strani pa je avstrijski lastnik Salonita Anhovo Wietersdorfer postal lastnik Buzzijevih cementarn v italijanskem Cadolu in Travesiu.

V prvem polletju letošnjega leta je Salonit Anhovo, ki ga vodi Julijan Fortunat, prodajo cementa zvišal za 17 odstotkov, na 216.300 ton, prodaja klinkerja pa za 53 odstotkov presega prodajo v enakem obdobju lanskega leta. S prodajo cementa in klinkerja je v obravnavanem obdobju družba dosegla 19,2 milijona evrov prihodkov. Ob sedanjih trendih v Salonitu Anhovo pričakujejo, da bodo letošnje leto zaključili s čistim dobičkom.

V lanskem letu so se prihodki od prodaje matične družbe znižali za 13 odstotkov, na 42,7 milijona evrov. Konsolidirani prihodki Skupine Salonit Anhovo pa so znašali 64 milijonov evrov, kar na letni ravni predstavlja padec za 15 odstotkov. V družbi so pojasnili, da je bilo povpraševanje po cementu leta 2013 tako doma kot v tujini zgodovinsko nizko. Skupina Salonit Anhovo je lani prodala 400.000 ton cementa, 250.000 ton klinkerja, 1,2 milijona ton kamnolomskih agregatov ter 50.000 kubičnih metrov betona. V Skupini Salonit Anhovo je bilo konec lanskega leta zaposlenih 474 delavcev.