Kot pravljica so se za slovensko reprezentanco odvijali prvi trije dnevi evropskega prvenstva v atletiki. Odstotek finalnih uvrstitev je bil skoraj 50-odstoten glede na število tekmovalcev, vzdušje v reprezentanci je bilo odlično, o njem so govorili vsi atleti, v okolici Letzigrunda ga je bilo mogoče čutiti. Kakšen konec bo imela slovenska pravljica, še ni jasno. Jasno je le, da je postala nepričakovano nepredvidljiva. Konec tedna bo namreč v finalnih odločitvah še pet atletov, ki bodo s svojim znanjem pokazali, kakšna bo končna ocena slovenskih nastopov.

Pravljica je doživela nepričakovan zasuk v četrtek zvečer, ko je imela glavno besedo pred prvenstvom največji slovenski up Martina Ratej. Metalki kopja so slovenski atleti istega dne tlakovali lepo pot za uspeh. Sabina Veit se je uvrstila v polfinale teka na 200 m, Primož Kozmus se je zanesljivo uvrstil v finale meta kladiva, Matija Kranjc je kot prvi Slovenec vrgel kopje prek 80 m ter se zanesljivo uvrstil v finale. Slabše od osebnih pričakovanj je sicer v finalu skoka ob palici nastopila Tina Šutej, medtem ko je bil videti nastop Ljubljančanke z medijske tribune pričakovan, v skladu z nestabilnimi dosežki v sezoni. Ko je v večernem sporedu začela tekmovanje Konjičanka, je bilo vse pripravljeno na proslavljanje prve slovenske kolajne. Novinarji smo tudi dobili čas in lokacijo zbirnega mesta...

Toda Martina Ratej je pogrnila na celi črti. Medtem ko redno v sezoni meče kopje prek 64 m, vrgla ga je že prek 66 m, je v finalu njeno kopje poletelo najdlje 61,58 m, kar je zadostovalo za šesto mesto. Z vidika slovenske atletike njen spodleteli nastop ni nobena tragedija. Z osebnega vidika Štajerke pa je velika zaušnica, saj takšne priložnosti, ne glede na to, kaj bo še dosegla v svoji karieri, ne bo imela več. Na evropskem prvenstvu sta zaradi materinstva manjkali Nemka Obergföllova in Rusinja Abakumova, poleg njiju pa še vsa druga neevropska konkurenca, ki se ji bo pridružila prihodnje leto na svetovnem prvenstvu in čez dve leti na olimpijskih igrah.

»Doživela sem svoje največje razočaranje v karieri, o tem ni dvoma. Vse dolarje, ki sem jih zaslužila na mitingih diamantne lige, bi zamenjala za kolajno v Zürichu. A na to nimam vpliva in tega ne morem storiti. Zapravila sem novo veliko priložnost v svoji karieri,« je nekaj stavkov, ki jih je po tekmi povedala Martina Ratej. Šampanjec po tekmi se je vseeno odprl, a se je nazdravilo Matiji Kranjcu, novemu slovenskemu državnemu rekorderju v metu kopja, ki napoveduje, da bi z idealnim metom lahko kopje poletelo tudi 83 m in več...

Edini slovenski nastop v aprilskem züriškem vremenu se je četrti dan EP znova končal dobro. Maruša Mišmaš se je v teku na 3000 m zapreke s šestim časom prepričljivo uvrstila v nedeljski finale. Atletinja Massa je poskrbela, da bo zadnji konec tedna EP v Švici s slovenskega vidika pester in deloven. Največji slovenski up konca tedna bo nedvomno Primož Kozmus, ki se je z izpolnjeno normo v prvem poskusu prepričljivo uvrstil v današnji finale. Njegov edini kvalifikacijski poskus smo posneli. »Naredil sem napako pri izmetu. Ko s takšno tehniko vržem toliko, kot sem, vem, da sem dobro pripravljen. In to je razlog za moj optimizem. Verjamem, da sem pripravljen za mete med 78 in 80 metri. Bliže kateri daljavi bodo, pa bo pokazala tekma. Odločno bom napadel kolajno,« je po ogledu videoposnetka povedal Primož Kozmus. »Kaj se je dogajalo s Parsom (olimpijski prvak ni izpolnil norme za finale, a se je vanj vseeno uvrstil, op. p.), ne vem. Ne glede na vse skupaj bo zanesljivo favorit za kolajno,« je sklenil Kozmus, ki je s svojo najožjo ekipo novinarje včeraj ob pol devetih dopoldan povabil na zajtrk.