Novinarji in voditelji so kot malčki, ki v vrtcih kombinirajo like, kocke, in se grejo preprosto poštevanko. Vse skupaj pa prodajajo kot ekskluzivne novice. Še celo voditelj Sveta na Kanalu A se prelevi v analitika in kombinatorika. Premetavanje kombinacij in imen na interaktivni tabli pa je orodje, ki je padlo z božjih rok v naše TV-studie. Na začetku poletja so se s tem igrali komentatorji ob svetovnem prvenstvu v nogometu, zdaj se s tem igrajo naši televizijski novičarski prvoborci. Dobesedno igrajo. In ponavljajo prazne puhlice, neumnosti, bedarije in preproste kmečke povzetke tistih, ki se vrtijo v bobnu za vodenje države.

Na primer. Kar naenkrat sproducirajo domislico, da bi lahko dobili mavrično koalicijo. In potem totalno razočaranje, ko se vodstvo obrobne stranke odloči, da gre v opozicijo. Dva dni je kazalo huje, kot so bile posledice neurij in poplav. Se je kdo sploh vprašal, kaj govori? Je kdo sploh pomislil, kaj mavrica predstavlja? Kdo jo uporablja kot svoj simbol? Je kdo sploh prepoznal totalen paradoks, da bi stranka pod patronatom zagrizene borke proti vsemu, kar ruši koncept tradicionalne krščanske skupnosti, bila temelj te mavrice?

Razen če za njih mavrica pomeni spekter od črne do bele. Tiste, ki je nihče ne vidi.

Tako kot nihče ne vidi trika, kako se taista stranka pozicionira kot rešiteljica, edina s pravim programom, edina, ki jo zanima gospodarstvo, in edina, ki gleda naprej. Oba predstavnika stranke samonanašalno govorita, kako so spisali najboljši program za prihodnost, in naenkrat so televizijci to vzeli kot dejstvo. Še več, kot preverjeno dejstvo, čeprav ni šel nihče brat programov in se resno vprašal, kaj so želje, kaj mlatenje prazne slame in kaj resna strategija. Nihče ni stopil pred interaktivno tablo in seciral različnih pogledov.

Nihče ne bo seciral niti šefa unikatne stranke, ki zagovarja en del populacije in je postal druga najmočnejša stranka s preprostim programom: regres za upokojence. Ta kombinatorik za vse vlade in za vse čase se je obnašal kot mandatar. Sestavljal koalicije, sodil o drugih in bil absolutna zvezda puhlic željnih kamer. Postal je celo referenčna točka tistih, ki so se igrali, kombinirali in prehitevali mandatarja. Saj veste, on bo že vedel. Stari lisjak.

Novi mandatar je bil spretno tiho. Zvito je molčal in le na koncu priznal, da se vsi samo malo napihujejo in blefirajo. Pod krinko, da usklajujejo programske različnosti, ki bodo iz Slovenije naredile Indijo Koromandijo, je šlo le za delitev stolčkov. Trgovanje. Delitev ministrstev. Delitev interesov. Torej še ena ponovitev. Upam le, da ne bo tragična…