Kozmus bo nastop začel v soboto ob 15. uri, ob 16.40 bo troskok za ženske s Snežano Vukmirović, ob 17.40 pa tek na 5000 m, kjer ni bilo kvalifikacij. Slovenske barve bo branila Sonja Roman. V nedeljo bo ob 16.08 na 3000 m zapreke tekla Maruša Mišmaš, ob 16.11 pa se bo začel met kopja z Matijo Kranjcem.

Kozmus je edini, ki lahko realno pričakuje medaljo: "Zadovoljen sem s pristopom, metom in občutki, ki sem jih dobil v kvalifikacijah. Madžar Krisztian Pars je imel nekaj težav, ne vem, zakaj. Mogoče ima težave s tehniko, ali pa je imel le slab dan. Poljak Pawel Fajdek je po prvem neuspešnem metu suvereno presegel 77 m, Slovak Marcel Lomnicky je spodoben vreči 78, 79 m, za druge pa ne verjamem, da bi lahko prišli do 79 m. Sam moram vreči 79, 80 m, kar bo dovolj za medaljo. Danes in jutri bom imel odmor in le masažo pri reprezentančnem fizioterapevtu Khalidu Nasifu. Tehnično se dvigujem, čutim kladivo. Pomembno je, da z desnim bokom vodim kladivo in opravim tehnično dober met. Moj kvalifikacijski met je bil na nizki tehnični ravni. Čutim, da sem sposoben še veliko dodati, predvsem v hitrosti."

Kozmusu žal za Ratejevo

Na vprašanje, kako se bo lotil tekme, je odvrnil: "Priložnost bi bila lahko tudi prvi met, ker sem tretji po vrsti, pred vsemi tekmeci, in to bi bil lahko v primeru velike daljave zanje šok. Če pa bom napravil slabši met, bi s tem oviral sebe. Glede na občutke in daljave na ogrevalnih metih se bom odločil, kako bom začel tekmo."

Žalosten je bil zaradi petkovega razpleta finala meta kopja, v katerem Martini Ratej ni uspelo priti na zmagovalne stopničke. "Vsi smo bili razočarani in žalostni, ker smo želeli, da bi končno osvojila medaljo, ki je bila po vseh njenih izidih sezone zelo verjetna. Toda to je posebna tekma, Tatjana Jelača iz Srbije je presenetila, Martina pa je storila korak nazaj. Sedaj se mora sestaviti in nadaljevati po poti, po kateri je stopala letos, in ni vrag, da bo enkrat končno osvojila medaljo."

Velika tekmovanja mu predstavljajo izziv

Kozmus je na velikih tekmovanjih v zadnjem desetletju le redko razočaral. "Tudi to je talent. Te tekme so zame izziv, niso mi v breme. Mnogi si jih naložijo kot breme in pogorijo. Zame je izziv spopad z najboljšimi tekmeci na najpomembnejši tekmi leta. Če se zatreseš, postaneš mehak in potem ne moreš doseči tistega, česar si sposoben. Sam doslej na EP nisem veliko nastopal. Tako s teh prvenstev še nimam medalje, zato je moj cilj, da jo osvojim v Švici in izpopolnim svojo zbirko."

Kranjc v Zürich ni prišel zgolj sodelovat

Kranjc je že pred odhodom na EP napovedal, da si želi popraviti državni rekord, kar bi lahko prineslo tudi uvrstitev v finale. Oboje je uresničil že s prvim četrtkovim kvalifikacijskim metom, ko je kot prvi Slovenec presegel 80 metrov (80,46) in bil skupno šesti za svojo prvo finalno uvrstitev na velikem tekmovanju. "V finalu si želim, da bi izkoristil vso moč, ki jo imam, in dosegel še en takšen ali boljši met. Sem izjemno pripravljen, nisem prišel le sodelovat, ampak sem prišel po dober rezultat," je dejal o tekmi. Mišmaševa in Vukmirovićeva sta, prva zaradi mladosti, druga zaradi izidov v sezoni, s finalom izpolnili cilje, Romanova pa v tej sezoni prvič v karieri tekmuje na 5000 m.