Azijci obožujejo sojo, Evropejci enolončnice, Američani pa so nori na kruh. In ravno prevelik vnos soli je (posledično) usoden za kar 1,65 milijona ljudi, ki zaradi tega umrejo vsako leto. Sol namreč predstavlja največji vzrok za visok krvni pritisk, kar je pokazala raziskava univerze Tufts, ki so jo v četrtek objavili v zborniku New England Journal of Medicine.

Raziskovalci so prišli do sklepa, da v kar 181 od 187 držav, v katerih so prišli do podatkov, prebivalci zaužijejo prevelike količine soli. Manj kot je priporočena količina, se zaužije le v Keniji, Kamerunu in Gabonu, so ugotovili.

Kar desetino vseh smrti, povezanih z boleznimi srca in ožilja, je sprožil prevelik vnos soli. »Deset odstotkov je kar veliko,« je rezultate raziskave komentiral vodilni raziskovalec Dasiush Mozzafarian. Izpostavil je, da je visoka stopnja kapi na Kitajskem, v vzhodni Evropi in v osrednji Aziji.

Odrasel človek naj bi zaužil največ pet gramov soli na dan, kar je na primer čajna žlička, kar je tudi priporočilo WHO in Organizacije ZN za prehrano in kmetijstvo. Kar tri četrtine dnevnega vnosa soli pa dobimo iz bolj prikritih virov, kot so na primer konzerve, paštete, mesni izdelki in sendviči.