Z najnovejšo znanstveno analizo so preučili nekatere eksponate iz egipčanske zgodovine, ki jih hranijo v različnih britanskih muzejih in ugotovili, da so že takrat ljudje uporabljali podobno tehniko in pripomočke za povijanje, ki je sicer značilna za mumije. Zgodovinarji so bili do nedavnega prepričani, da se je ta egipčanska praksa začela okoli leta 2500 pr.n.št.

Nove informacije o bogati arheološki preteklosti

Soavtor novoizdane študije Thomas Higham z Univerze v Oxfordu je povedal, da to odkritje daje raziskovalcem možnost, da v zbirkah, ki so shranjene v muzejih, odkrijejo nove informacije o bogati arheološki preteklosti.

S kemijsko analizo so raziskovalci lahko identificirali naravne materiale, kot sta rastlinsko olje in živalska mast, ki so ju včasih uporabljali pri mumificiranju. Našli so tudi sledi smole iglavca, voska, rastlinskega lepila in sladkorja.

Desetletne raziskave

V študiji so prav tako zapisali, da so ti materiali vsebovali antibakterijska sredstva, ki so jih okoli 3000 let kasneje uporabljali pri egipčanskem balzamiranju faraonov.

Raziskovalci so do izsledkov prišli po desetletnih raziskavah, ki so jih opravili na Univerzi v Oxfordu, Yorku in Macquarieju. Platneni delci, ki so jih preučevali, izvirajo iz najzgodnejših odkritih grobnic, ki se nahajajo na starih egipčanskih pokopališčih v Mostageddi v egipčanski regiji Badari, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.