Zdravniki redno opozarjajo, da prekomerna telesna teža povečuje tveganje za nastanek rakavega obolenja. Z raziskavo, v katero je bilo vključenih kar pet milijonov ljudi, pa so znanstveniki zdaj našli močno povezavo med prekomerno telesno težo – kar pomeni od 13 do 16 kilogramov več od normalne teže, določene z indeksom telesne mase (ITM) – in večjim tveganjem za razvoj šestih oblik raka.

Osebe s prekomerno telesno težo imajo višje tveganje za razvoj raka na maternici, sečnem mehurju, ledvicah, materničnem vratu, ščitnici in za pojav levkemije. Debelost naj bi bila povezana tudi z rakom jeter, črevesja, jajčnikov in rakom dojk v času menopavze. Znanstveniki so pojasnili, da medtem ko so povezave med visokim ITM in nekaterimi oblikami raka močne, pri drugih vrstah rakavih obolenj povezav sploh niso odkrili. Visok ITM naj na primer ne bi bil povezan z razvojem raka na prostati.

Dr. Krishnan Bhaskaran, ki je vodil raziskavo, je pojasnil: »Tveganje za razvoj raka na maternici se pri višjem ITM izredno poveča, pri drugih vrstah rakavih obolenj nismo ugotovili večjega tveganja ali pa sploh nismo odkrili povezave.«

Z ohranjanjem zdrave telesne teže znižamo tveganje za pojav raka. »To pa je najlažje narediti z zdravo in uravnoteženo prehrano ter rednim gibanjem,« je pojasnil Tom Stansfeld z britanskega centra za raziskovanje rakavih obolenj.