Veitova je bila prvem krogu kvalifikacij 24. (23,72) in se je kot zadnja po času uvrstila v nadaljevanje, Kristina Žumer, druga slovenska predstavnica v tem teku, pa je prvenstvo končala z 31. izidom (24,24). Brat slednje, Jan Žumer, je bil v kvalifikacijah na 200 m 27. (21,47).

Kozmus z dobrimi občutki

Medalja s prvenstev stare celine je edina, ki Kozmusu še manjka v bogati zbirki. "Dobro je, da sem vse opravil že s prvim metom, ker se nisem posebej trudil in je to pomembno tudi za psihično pripravo pred finalom. Imam zelo dobre občutke in vem, da sem pripravljen za zelo dolge mete. Ta kvalifikacijski met mi je relativno dobro uspel, rutinsko, kvalifikacijska norma mi ni prestavljala težav. Zato sem zadovoljen. Postavili pa so dokaj nizko normo, verjetno tudi zaradi vremenskih razmer in na temelju prejšnjih tekem. Danes so bile dobre razmere, sončno je bilo in smo imeli dober krog za izmet, mogoče je bilo metati daleč. Sam si ne želim, da bi bilo v soboto, ko bo finalna tekma, tako vetrovno in deževno, kot v sredo med ženskimi kvalifikacijami meta kladiva. Se bo pa treba prilagoditi na vse vremenske razmere. Te bodo enake za vse in upam, da me ne bo nič presenetilo," je dejal Kozmus.

"V kvalifikacije so na voljo le trije meti in je nervoza vedno prisotna. Videti je, kot da je 75 m zelo lahko doseči, vendar je to le na papirju. V finalu se bom boril, želim si kolajno in naredil bom vse, kar je v moji moči, da jo bom osvojil. Lahko bom vrgel 78 ali pa 80 m. Malo moram še popraviti občutke, sem pa vse bolj optimističen, saj sem dobro pripravljen in formo stopnjujem," je ocenil Kozmus.

Poljak Pawel Fajdek je s 77,45 m dosegel največjo daljavo, olimpijski zmagovalec Madžar Kristian Pars pa je imel veliko težav, dva prestopa ter se je z le devetim izidom (74,44 m) uvrstil v boj za odličja. "Finale bo povsem druga tekma," je kratko ocenil Kozmus.

Veitova izpolnila cilj

Veitova je bila peta v tretji kvalifikacijski skupini in je morala dolgo čakati na razplet, saj so v drugi krog neposredno vodila le po prva štiri mesta iz skupin. "Psihično je bilo zame zelo naporno, ker dopoldne zelo nerada tečem. Izpolnila sem cilj in se uvrstila v polfinale, kjer bom lahko tekla sproščeno. Tudi po diskvalifikaciji ene izmed tekmovalk sem bila še sproščena, vendar sem imela slab ponovljeni start. Sam tek je bil 'zakrčen' in zato počasen. Tu sem izgubila nekaj desetink, zato upam, da bom v naslednjem teku tekla sproščeno in izboljšala svoj dosežek," je napovedala Veitova.

Žumrova storila preveč tehničnih napak

Žumrova je na tem EP že tekla na 100 m: "Več sem pričakovala na 200 m, zato sem kar razočarana. Res, da sem dobila neugodno drugo stezo, vendar sem naredila preveč tehničnih napak. Pozna se mi, da po poškodbi tekmujem šele mesec dni. Moj glavni cilj je, da pozdravim poškodbo."

Četrtič je na EP tudi njen brat Jan Žumer: "Slab nastop sem opravil danes. Upal sem sicer, da se bom lahko pripravil na EP, vendar mi to po poškodbi Ahilove tetive ni uspelo. To se je posebej poznalo v zavoju. Sezona je imela vrhunec očitno na začetku, ko še nisem imel težav, potem pa sem si pokvaril občutek v teku. Potrebujem premor, da se bom pozdravil."