Da je nastop na veliki tekmi odsev celotne sezone, se je včeraj v kvalifikacijah potrdilo pri slovenski metalki kladiva Barbari Špiler. Brežičanka se v vsej sezoni lovi, ima veliko tehničnih težav, ki so se na Letzigrundu še potencirale. Da je bil drugi nastop nekdanje trofejne metalke v mlajših kategorijah še težji, je poskrbelo vreme, saj je med kvalifikacijami lilo kot iz škafa.

»Slabe volje sem. Predvsem zato, ker se sprašujem, kaj je narobe. In to že vso sezono.« Lani denimo je imela Barbara veliko težav, a je sezono izpeljala presenetljivo dobro. Čeprav ni izboljšala osebnega rekorda, je dvignila povprečje metov. Letos pa gre vse kot po maslu. Finančno stanje je stabilno, je zdrava, dobro trenira... Rezultatov pa ni,« je bil po nastopu Barbare Špiler zelo razočaran trener Vladimir Kevo, ki je v Zürich pripotoval z družino.

»Ali je bila to moja najslabša tekma sezone? Je bila. Zakaj? Verjetno zato, ker sem na prvenstvo pripotovala preslabo psihično pripravljena. Niti nisem preveč verjela vase,« je po izkupičku pod 65 metri odkrito priznala Barbara Špiler, ki na velikih članskih prvenstvih še ni pokazala odlike, ki jo je krasila v mlajših kategorijah, v katerih je osvajala kolajne. »Da je tako, pripisujem dejstvu, da ne dvignem povprečja metov. Morala bi redno metati kladivo prek 70 metrov. Potem bi kvalifikacijske norme izpolnjevala brez težav. V mlajših kategorijah so bile norme za finale krajše, takšne, da sem jih dosegala brez težav. Da sem se znašla v takšnem položaju, so krive težave s tehniko. Ko sem denimo metala tri- in petkilogramska kladiva, mi je šlo dobro. Ko sem v roke prijela tekmovalno, se pravi štirikilogramsko kladivo, pa se nisem več znašla.«

Četudi je v Zürichu slovenska rekorderka doživela veliko razočaranje, optimistično zre v prihodnost: »Verjamem, da me bodo porazi utrdili. Po drugi strani bom morala nekaj spremeniti, da se mi povrne samozavest.« Kakšne bodo spremembe pri Barbari Špiler, bo pokazal čas. Četudi ima za seboj najslabšo člansko sezono, si zasluži počitek, da si zbistri misli. Brežičanka je namreč še vedno ena najobetavnejših slovenskih atletinj, od katere bo v prihodnosti odvisna marsikatera slovenska odprava na velika tekmovanja.