V torek so člani sveta javnega zavoda Splošne bolnišnice Jesenice odprli tri kuverte s kandidaturami za novega direktorja bolnišnice. Ugotovili so, da vsi trije kandidati izpolnjujejo sicer precej ohlapne formalne pogoje ter da se bodo z njihovimi programi in z njimi osebno seznanili na današnji seji sveta zavoda. Čeprav ima svet zavoda načeloma za izbiro novega direktorja čas še do konca meseca, se bo po zagotovilih predsednika Dušana Krajnika odločil že danes. Eden od kandidatov in favorit za novega direktorja je sedanji vršilec dolžnosti direktorja in prejšnji predstojnik internističnega oddelka Janez Poklukar, ostala dva kandidata (oba moška) pa naj bi prihajala iz Ljubljane oziroma okolice.

Odločitev v nekaj urah

Člani sveta naj bi se dobili danes ob pol dvanajstih, ko bodo v roke dobili tudi zahtevane programe dela, finančne načrte za naslednja štiri leta in predloge ukrepov za sanacijo poslovanja bolnišnice. Seja sveta se bo uradno začela ob 12. uri in bo zaprta za javnost. Slabo uro naj bi namenili vsakemu kandidatu posebej in se nato popoldne odločili o novem direktorju. »Člani sveta smo samostojni in sposobni sami odločati o novem direktorju. Tudi v izognitev raznim pritiskom gospodarstva ali politike se bomo odločili takoj,« je povedal Dušan Krajnik.

Svet javnega zavoda SBJ je prejšnjega direktorja Igorja Horvata, ki bi mu mandat potekel jeseni prihodnje leto, razrešil zaradi »malomarnega ravnanja pri vodenju bolnišnice«, očitali so mu izgubo pri poslovanju. Ta je lani znašala 1,2 milijona evrov, milijon izgube naj bi imeli tudi letos. Z izgubami se sicer sooča večina naših bolnišnic. Janez Poklukar je vršilec dolžnosti poldrugi mesec. »Izguba v pol leta je znašala 625.000 evrov in trudimo se, da bi kratkoročno vsaj stabilizirali stanje. Ukrepov je kar nekaj na področju organizacije dela na ravni oddelkov, pri zunanjih storitvah, delu kuhinje in podobno. Pri vseh nabavah bomo šli v javne razpise, sicer pa sem ob kandidaturi pripravil predloge realnih sanacijskih ukrepov. Treba bo še naprej skrbeti tudi za izboljšanje vzdušja med zaposlenimi,« je napovedal Janez Poklukar, ki je zatrdil, da zaradi njegovega odhoda na mesto vršilca dolžnosti direktorja sicer že prej kadrovsko podhranjeni internistični oddelek ne trpi. »V maju in juniju smo zaposlili še dve novi specialistki, eno bomo po novem letu, oddelek vodi moj kolega Rus in vse poteka normalno,« je zagotovil Poklukar. Julija se je začela tudi težko pričakovana gradnja urgentnega bloka. Gradbena jama je že izkopana, za zdaj pa urgenca še vedno poteka v starih prostorih, tako da nadomestnih prostorov v že postavljeni vojaški mobilni bolnišnici še ni treba uporabljati. Predvidoma jih bodo šele proti koncu leta.

Kriminalisti pregledujejo poslovanje

Kot je potrdil predsednik sveta zavoda Dušan Krajnik, v bolnišnici že nekaj časa poteka kriminalistična preiskava. Po naših podatkih ne le zaradi spornih pogodb z izvajalcem čiščenja in varovanja, podjetjem ISS, pač pa pregledujejo tudi domnevna oškodovanja porabe javnega denarja pri nekaterih naložbah, recimo gradnji garažne hiše in heliporta. Kot je napovedal Krajnik, naj bi bilo več podrobnosti znanih jeseni.

Vršilec dolžnosti direktorja Janez Poklukar je medtem pojasnil, da je podjetje ISS večino največjih pomanjkljivosti že odpravilo, nekaj pa jih bodo še v prihodnje. Napake oziroma nepravilnosti naj bi se dogajale zato, ker receptorji bolnišnice, ki bi morali opravljati tudi varovanje, za to dejavnost sploh niso imeli ustreznih licenc. Prav tako je v bolnišnici dejansko delalo manj ljudi, kot bi jih moralo. Na Policijski upravi Kranj podatkov o predkazenskih postopkih policije, kjer bi razkritje informacij lahko imelo škodljive posledice za postopek, ne dajejo.