Poti in kraji so vedno isti. Križarji so se iz Jeruzalema umaknili v Sirijo v kurdsko trdnjavo Krak des Chevaliers, od koder so jih šele v trinajstem stoletju pregnali Mameluki, ki so v Kairu postavili Albanca za sultana. Vsi so z veseljem sprejemali tujce v vojsko. Križarji so bili iz vseh 28 članic današnje Evropske unije. Ta tradicija se je ohranila skozi stoletja. Prva velika britanska bitka za Basro je tekla leta 1914, ko so porazili turški garnizon in šli na Bagdad. Večina britanskih vojakov je bila Indijcev. Francozi pa so v istem času v kolonijah v Zahodni Afriki nasilno rekrutirali afriške vojake, ki so jih na zahodni fronti uporabljali izključno kot jurišne enote, da so zaščitili bele vojake. Kemal Mustafa Atatürk je slovenskim vojakom dal med prvo svetovno vojno odlikovanja, ker so se sijajno obnesli kot topničarji v zavezništvu s turško vojsko pri Galipoliju in so zdesetkali avstralski in angleški ekspedicijski korpus. Slovenci so morali biti tudi v avstro-ogrskih enotah, ki so leta 1917 pred angleškim generalom Allenbyjem najprej branile Gazo in potem Jeruzalem. Med drugo svetovno vojno so bili vsi povsod.

Že dolgo pa ni bil prostor tako odprt, kot je danes, ko se lahko vsak posameznik po svojem okusu odloči, koga si bo izbral za tarčo. Če mu je Alah simpatičen, Koran pa privlačno čtivo, se bo brez večjih problemov pridružil enotam Abu Bakra El Bagdadija. Čez Gaziantep se mora nekako pririniti do Deir ez Zora v Siriji in se dogovoriti. Če je bil vzgojen v muslimanski veri, bo hitro opravil preizkus prave vere in bo takoj lahko rezal glave kristjanom in apostatom. Če o islamu nima pojma, mora najti naklonjenega imama, ki ga bo za ustrezen honorar vpisal v muslimansko vero, ga naučil prvo suro korana in mu razložil osnove klanjanja namaza. Z nekaj sreče El Bagdadijevi fantje ne bodo njemu odrezali glave, ampak ga bodo sprejeli za svojega.

Bolje je iti k njim kot pa delati kariero pri takfirijih v El Nusri ali Ansar el Islamu. Sirske skupine, ki so se učile pri Al Kaidi, se držijo tradicionalnega terorizma in imajo raje samomorilske napade kot izraze razposajene okrutnosti iraških Alahovih sabelj. Ker imajo proti sebi Al Asada in El Bagdadija, navdušence pa silijo v samomor, je možnost preživetja majhna. El Bagdadi ni terorist. Sestavil je resno vojsko, ki je sposobna formacijskega delovanja na ravni bataljona, brigade in občasno tudi divizije. Enote vodijo veterani vojske Sadama Huseina, ki imajo izkušnje iz dveh desetletij vojne. Med njimi so poleg Arabcev Nemci, Holandci, Avstralci, Bosanci, Albanci, Turki in Čečeni. Če to ne ustreza, se je mogoče priključiti šiitom iz Karbale in Nadžafa na drugi strani, ki pa so veliko bolj izbirčni in kaotični, njihovi iranski zavezniki pa so zelo nezaupljivi. Vse se najde na twitterju in facebooku, vendar njihove uradne strani sproti brišejo.

Če je človeku bliže judovska vera, se lahko z nekaj verske birokracije in s pomočjo poslovno navdihnjenega rabina hitro znajde v izraelski vojski in veselo strelja na Arabce. Vendar mora navdušenec vedeti, da bo najprej podvržen resnemu treningu, ki je fizično skrajno naporen in doktrinarno neizprosen, Izraelci pa niso vljudni tudi drug do drugega. To je popularna izbira med Američani. 1100 jih prostovoljno služi v izraelski vojski, skupaj z Rusi, Francozi, Angleži in pripadniki narodov vsega sveta. Vzamejo tudi prostovoljce, ki niso Judi, ženske, gluhoneme in vegane, vendar jim ne pustijo streljati. To je izjemno radoživa in okrutna druščina. Tudi najzahtevnejši fanatik bo zadovoljen. Vse informacije so na http://www.idfinfo.co.il.

Kristjan bo imel nekoliko bolj komplicirano pot. Če ima izkušnje z ubijanjem v regularni vojski, se lahko priključi privatnim milicam, ki jih Američani uporabljajo kot udarno pest v Kurdistanu in okolici Bagdada. Prvi stik se vzpostavi na www.academi.com, potem pa naprej. Vendar je to bolj poslovna kot idejna odločitev. Ameriška invazija na Irak je potekala kot spopad krščanske civilizacije z islamom, njen najbolj spektakularen rezultat pa je uničenje vseh iraških krščanskih skupnosti, ki so kontinuirano delovale 2000 let, tudi pod Sadamom Huseinom. Milijon petsto tisoč ljudi je pobegnilo v tujino ali bilo ubitih. Kristjan bo s tem imel težave. Goreč vernik bo raje našel pot do krščanskih milic, ki so zaveznice Bašarja Al Asada. Al Asad je še zadnji zaščitnik kristjanov na Bližnjem vzhodu. Ko bo odšel, med Damaskom in Basro ne bo zvonil niti en zvon več. Za zdaj pa v Alepu pod njegovim okriljem še vedno deluje cerkev sv. Elije in tudi Marijin frančiškanski samostan je po dostopnih podatkih delno obljuden. Al Asada se v angleščini najde na www.presidentassad.net.

Ljudje, ki imajo talent za katero od treh monoteističnih religij, lahko hitro najdejo pot do polemičnih situacij, v katerih lahko pobijajo eni druge. Še v Ukrajini sta v spopadu dve sovražni razumevanji pravoslavja. Na suhem so ateisti, agnostiki, komunisti in drugi brezverci. Nikjer na svetu ni nobene vojne, ki bi tekla za vrednote razsvetljenstva, pravičen družbeni red ali vrednote laične morale. Laiki so kot fanatiki popolnoma propadli.