Na problem neodgovornega ravnanja s klimatskimi napravami in neupoštevanja navodil za njihovo uporabo strokovnjaki opozarjajo že dlje časa, vendar se mnogi zamislijo šele, ko opazijo prve znake zdravstvenih težav, povezanih z izpostavljenostjo pretiranemu ohlajanju tako bivalnih kot delovnih prostorov in avtomobilov. Visoke temperaturne razlike med zunanjimi in zaprtimi prostori namreč povzročijo, da telo doživi šok.

Razlika v temperaturi naj znaša pet stopinj

Zaradi temperaturnega šoka lahko pride celo do srčnega zastoja in smrti, na takšne nenadne spremembe pa so še posebno občutljivi otroci in dojenčki, starejši in tisti s šibkim zdravjem. Razlika med temperaturo zunaj in v zaprtih prostorih ne sme biti večja od pet stopinj Celzija – če je zunaj 35 stopinj, potem bi morali klimatsko napravo nastaviti na 30 stopinj, ne glede na to, ali ste doma, se vozite v avtomobilu oziroma ste še v službi. Pa to res storite?

Večje temperaturne razlike od pet stopinj izzovejo šok organizma, saj ga morate izpostavljati postopnim spremembam, če ne želite težav. Pretirana uporaba klimatskih naprav sicer ni nujno smrtno nevarna, a zagotovo vpliva na vaše zdravje in ga slabi. Pojavijo se lahko prehladi, glavoboli, vneto grlo, povišana telesna temperatura, okužbe dihal in druge zdravstvene težave, kot je zelo boleče vnetje sečnega mehurja. Poleg tega pa je naprava primerna tudi za rast bakterij in plesni, če je ne vzdržujete in čistite redno.

Kaj še lahko storite?

Redno čiščenje in vzdrževanje klimatskih naprav ter prezračevalnih sistemov je zato ključnega pomena, da preprečite rast plesni in bakterij, nevidnih nečistoč in mikroorganizmov. Klimatska naprava ne sme biti zarjavela ali polna prašnih delcev. Temeljito morate očistiti zračne kanale, uparjalnik, tuljave, filtre in druge dele naprave. Zaradi slabo vzdrževane klimatske naprave se lahko med drugim okužite z legionarsko boleznijo, ki jo povzroča bakterija legionela – gre za hujšo obliko okužbe, ki jo pogosto spremljata povišana telesna temperatura in pljučnica.