Kuhinjski prostor je pomemben del našega doma in predstavlja zaokroženo celoto. Zaželeno je, da je kuhinja obrnjena proti severu, če le imate to možnost. Pazite, da je blizu sanitarnih prostorov. Standardne kuhinjske pripomočke, kot so štedilnik, pečica, hladilnik, pralni stroj in vgradne omare, razporedite po prostoru tako, da si sledijo v naslednjem zaporedju: hladilnik, delovna plošča, pomivalno korito, delovna površina in štedilnik. Tako boste ustvarili najboljši delovni prostor, ki vam bo omogočil hitro gibanje po prostoru.

Najboljša postavitev štedilnika, pomivalnega korita in hladilnika

Med hladilnikom in pomivalnim koritom mora biti vsaj 60 centimetrov delovne plošče, namenjene grobi pripravi hrane, kamor postavite tudi odcejevalnik za sušenje posode. Med umivalnikom in štedilnikom pa naj bi bilo od 60 do 120 centimetrov delovne površine, namenjene fini pripravi hrane. Kadar je štedilnik postavljen ob steno, je pomembno zaščititi bočni del zidu s keramičnimi ploščicami, najbolje pa ga je postaviti vsaj 30 centimetrov stran od zidu.

Delovne površine, na katerih pripravljate hrano, je treba dobro osvetliti z naravno ali umetno svetlobo; poskrbite tudi za dobro prezračevanje kuhinje. Zaradi nepropustnosti in enostavnega čiščenja obložite kuhinjske stene s keramičnimi ploščicami, steklom ali kamnom. S kombiniranjem različnih materialov lahko še posebno v manjših bivalnih prostorih ustvarite lep prehod med kuhinjo in drugimi sobami.

Trendi urejanja kuhinj

Kuhinjski aparati so združeni na izpostavljenih mestih, kar je danes priljubljeno zaradi praktičnih in estetskih razlogov, saj je v modi visoko tehnološki videz. Ročaji niso več v trendu, zaželen je minimalističen videz, vse več je tudi možnosti odpiranja omaric ali pečic na daljinsko upravljanje. Prevladujejo naslednje trendovske barve: bela, črna, detajli živih barv ali kovinska barva. Na prehodih v druge bivalne prostore so zelo priljubljena tudi drsna vrata.

Jedilnica je sestavni del kuhinje in obedujete lahko kar za domačim pultom. Vedno bolj zaželeni so delovni pulti, kamor obvezno vgradite pomivalni stroj ali štedilnik, na voljo pa imate tudi kuhinjske nape velikih dimenzij, ki so videti kot skulpture. Zraven lahko postavite barske stole.

Vir: www.gradimo.hr