Bulimija je bolezen, ki si poskuša podrediti vsa področja človekovega življenja. Med drugim tudi fantazije, ki bolniku večkrat nezavedno povzročajo preglavice oziroma slabo počutje. Na tem mestu avtorica Ločene celote Ksenija Jovanović postreže z nasveti, kako usmeriti svoje fantazije, da dobimo od njih vsaj nekaj koristi. To naredi na pregleden in sistematičen način. Napotke za boj z boleznijo črpa tako iz svojega bogatega znanja psihoanalize kot tudi iz lastnih izkušenj boja z bulimijo. Mesto fantazij osmisli in jim pripiše smiselno vlogo v človekovem življenju.

Jovanovićeva pravi, da pri bulimiji ne gre za motnjo, ampak za psihonevrotsko obolenje, ki izbruhne v obliki odvisnosti od hrane, in prav tako ne gre za strah pred morebitno debelostjo, temveč gre za nezavedni, potlačeni strah pred življenjem, za negacijo življenja, regresijo, nezavedni upor, tesnobo, jezo in sovraštvo. Simptomi odvisnosti se kažejo pri obolelem kot zavestni strah pred debelostjo. Hrana je samo sredstvo, ki ga osebe z bulimijo uporabljajo, da notranje konflikte blažijo. S hrano vzpostavijo nadzor nad telesom, da se jim ni treba ukvarjati s svojim nezavednim stanjem. S hrano nadzorujejo svoje telo, ker niso zmožni nadzorovati svojih strahov, tesnobe, svojega življenja in nalog.

Knjiga delno temelji tudi na pisateljičinem lastnem boju z bulimijo. Njena zgodba z bulimijo se je začela v osnovni in srednji šoli z anoreksijo, ki je prešla v bulimijo. Ker ji terapevtska pomoč ni pomagala, se je sama lotila prebiranja Freuda in Junga, ki sta ji ponudila izhod iz krize. Pri 32 letih je nato začela študirati psihoanalizo, danes pa tudi v okviru društva Samopodoba svetuje drugim, kako premagati bulimijo nevrozo, kompulzivno prenajedanje in avtoagresijo.

Ločena celota je njena tretja knjiga, ki se loteva problematike bulimije. To počne na nov način in se je loteva z vidikov, ki v prejšnjih knjigah niso zajeti, so pa prav tako pomembni z vidika premagovanja bolezni. V knjigo je vključila in osmislila tudi izpovedi treh žensk, ki so uspešno premagale odvisnost od bulimije. Priročnik ponuja širok nabor situacij, s katerimi se bralec lahko poistoveti. Ne posplošuje, temveč se nam z enostavnim in berljivim jezikom želi približati na nevsiljiv način. ep