Pri visokih temperaturah znoj na koži izhlapeva in s tem telesu jemlje toploto. Več kot toliko pa naš organizem ne zmore in predvsem pri težkih bolnikih te prilagoditve odpovejo. Zato so klimatske naprave za njih bistvenega pomena, ob pravilnem upravljanju in vzdrževanju pa pripomorejo tudi k prijetnejšemu življenju zdravih ljudi.

Klimatske naprave pomagajo pri doseganju toplotnega udobja, ki je soodgovorno za dobro počutje. Nekatere naprave zrak tudi čistijo in uravnavajo vlažnost, kar prispeva k manjši obremenitvi in lažjemu uravnavanju toplote telesa. Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NJZ) pa opozarjajo, da klime lahko tudi škodujejo. V napačno ali premalo vzdrževanih napravah se lahko zaredijo mikroorganizmi, posledice pa so različne okužbe in alergijska obolenja. Napačna uporaba klimatskih naprav je škodljiva za vse, najbolj pa za pljučne bolnike ali bolnike z alergijami. Ključni so vzdrževanje, redno čiščenje in menjava filtrov. Prav tako je pomembno, da se pri nakupu klimatske naprave prepričamo, ali ima vse ustrezne certifikate in možnost menjave ter čiščenja filtrov.

Da moramo biti na delovnem mestu oblečeni v pulover, medtem ko zunaj buta vročina, kaže na nepravilno uporabo klimatske naprave. Kot so dejali na NJZ, je v takih primerih na mestu dogovor z odgovornimi o višji temperaturi v delovnih prostorih – ne le zaradi počutja v službi, temveč tudi zaradi varčevanja z energijo, »vsekakor pa se je pred neposrednim hladom dobro zaščititi z oblačili in zaprtimi čevlji«.

Poleg rednega vzdrževanja klimatske naprave je za njihov blagodejni učinek pomembna tudi pravilna uporaba. »Pomembno je, da klima ne piha neposredno v telo, sploh na delovnem mestu,« je pojasnil prim. mag. Matjaž Turel, vodja kliničnega oddelka za pljučne bolezni v UKC Ljubljana. Kot pravi, so ob direktni izpostavitvi hladnemu zraku na udaru predvsem dihala. Sluznice se lahko podhladijo in takrat so bolj dovzetne za razvoj različnih okužb.

Turel še odsvetuje prevelike temperaturne razlike med ohlajenim notranjim prostorom in dejansko zunanjo temperaturo. »Klimatsko napravo nastavimo na le nekaj stopinj manj, kot je temperatura zunaj,« kar velja tudi za avtomobil. V njem je pomembna pravilna nastavitev rež, iz katerih piha hladen zrak. Nastavimo jih tako, da tok zraka ni usmerjen neposredno v naše telo.

»Klimatskim napravam vse prevečkrat damo slab predznak,« je še povedal Turel in dodal, da vzroki za slabo počutje velikokrat tičijo nekje drugje, sploh v muhastem vremenu letošnjega poletja.