Šprajc, strokovnjak za majevsko arheologijo, se je junija vrnil iz Mehike, kjer je z mednarodno ekipo arheologov na težko prehodnem območju biosfere Calakmul na polotoku Jukatan odkril ruševine starodavnega majevskega mesta. Kot je takrat povedal za STA, bi nadaljnje raziskave lahko pomembno osvetlile pozno obdobje majevske civilizacije.

Pri raziskovanju majevskih najdišč neposrednega financiranja Mehike arheologi niso imeli, saj država, tako kot drugod po svetu svetu, financira svoje institucije. "Tujih institucij ne sofinancira, razen če gre za soupravljanje posameznih projektov, ki so sicer financirani od drugod. Imamo pa vedno logistično podporo, denimo s kakšnim vozilom, opremo," je pojasnil Šprajc.

Ob zadnjih raziskovanjih jih je vendarle podprla družba National Geographic iz ZDA, avstrijsko zasebno podjetje Villas in slovenska akademska potovalna agencija Ars longa, projekt pa so v celoti ocenili na okoli 27.000 evrov.

V tropskem gozdu sredi polotoka Jukatana je arheološka odprava pod Šprajčevim vodstvom odkrila dve veliki majevski najdišči, poleg omenjenega še Lagunito, ki jo je v 70. letih prejšnjega stoletja obiskal ameriški arheolog Eric Von Euw. Rezultati njegovega dela niso bili nikoli objavljeni.

V dvomesečni terenski sezoni so s Šprajcem sodelovali geodet Aleš Marsetič, raziskovalec ZRC SAZU, arheologa Atasta Flores Esquivel in Octavio Esparza Olguin in arhitektka Arianna Campiani, ki opravljajo doktorat na Mehiški nacionalni avtonomni univerzi (UNAM), ter nekaj domačih delavcev. Več o raziskavi je objavljeno na podstrani STA Misli.