Predstavnik omenjene enote Zoran Simonović je danes za STA povedal, da so bili nekateri okuženi sprejeti na zdravljenje v celjsko in slovenjgraško bolnišnico, večina pa se je oglasila pri svojem osebnem zdravniku.

Salmonele sicer niso odkrili v odvzetih vzorcih hrane, temveč na kuhinjskih površinah, priboru in delovnih pultih za pripravo hrane, kar po oceni Simonovića pomeni, da gre za fekalno onesnaženje teh površin.

Pojasnil je, do so prva obvestila o sumu na okužbo s salmonelo prejeli pred dobrim tednom dni, gosti lokala pa so se okužili v različnih dneh v obdobju enega tedna.

Ker so ugotovili sanitarno-tehnične pomanjkljivosti, je restavracija do odprave teh pomanjkljivosti zaprta.

Salmonela je bakterija, ki povzroča okužbe pri živalih in ljudeh. Pri človeku tako povzroča različne klinične slike črevesnih okužb, poznanih pa je prek 2500 različnih serotipov salmonel.

Po podatkih inštituta je bilo v Sloveniji leta 2011 prijavljenih 400 primerov salmonez. Tri osebe so zaradi okužbe umrle, okužbe pa so najpogostejše v vročih poletnih in jesenskih mesecih. Pomembno vlogo pri prenosu salmonel imajo tudi muhe, ker v črevesju zadržujejo salmonele in jih tudi mehansko prenašajo.

Bolezen se pojavi šest do 72 ur po zaužitju živila, onesnaženega s salmonelami. Izbruh bolezni se začne naglo, s slabostjo in bolečinami v trebuhu, povišano telesno temperaturo in drisko, blato pa ima lahko primešano sluz in kri.

Običajno bolezen izzveni v tednu dni in pri večini bolnikov zadostuje nadomeščanje tekočine in elektrolitov.

Okužbo s salmonelami z živili lahko preprečimo z doslednim izvajanjem osebne higiene, zlasti pravilnim umivanjem rok, temeljitim in sprotnim čiščenjem delovnih površin, pripomočkov, pribora in posode, živila, ki jih zaužijemo topla, pa morajo biti zadostno toplotno obdelana ter shranjena pri primernih temperaturah.