Je bilo težko tekmovati, glede na to, da ste na zadnjih dveh velikih tekmovanjih – EP v Helsinkih in SP v Moskvi – ostali brez finalne uvrstitve?

Morda ni bilo videti navzven, a bilo mi je zelo težko. Dan je bil zelo dolg. Kar dve uri je trajala procedura treninga, saj, kot veste, nimamo možnosti treniranja ob stadionu Letzigrung. To so stvari, na katere ne moreš biti navajen. V kvalifikacijah nisem želela ničesar prepustiti naključju, zato sem že prvi met vrgla na polno. Uspel mi je dober poskus. Do vrhunskosti mi je manjkalo nekaj hitrosti.

Ste pred nastopom v drugi kvalifikacijski skupini pogledali rezultate prve?

Nisem. Trener mi je zgolj povedal, da je kvalifikacijsko normo (57,50 m, op. p.) presegla peterica. Na to se nisem ozirala, saj bi mi bilo vseeno, če bi podvig uspel eni metalki ali vsem.

Pa veste, da je že v kvalifikacijah izpadla Ukrajinka Hana Hacko-Fedusova, ki je imela drugi prijavljen rezultat?

Res? Kaj pa vem, če sem presenečena. S trenerjem sva se pogovarjala o njej, kako je vrgla čez 67 metrov, prej pa je ni bilo nikjer. Očitno nekaj ni bilo v redu, saj takšna odstopanja v atletiki niso običajna. Je že prav, da se je izteklo tako, kot se je.

Kaj boste počeli do jutrišnjega večera, ko vas čaka finalni nastop?

Danes bom opravila trening. Ne bojim se, da jutri ne bi bila uspešna, saj sem v tej sezoni v seriji dveh zaporednih nastopih v Ostravi in Velenju dokazala, da sem lahko zelo dobra.

Pravite, da boste šli tudi v utežarno, česar ste se je v preteklosti med kvalifikacijami in finalom otepali. Gre torej za novost?

Letos sem ujela tekmovalni ritem, v katerem po nastopih naredim trening v utežarni, ki poteka po nekakšnem prilagojenem programu. Gre za polovični trening, ki mi ustreza in ki se je izkazal za dobrega.

Kako vam ustreza züriška steza, o kateri se veliko govori?

Na uradnem treningu sem se je malce ustrašila, saj je precej trša kot na drugih prizoriščih. Čutim, da je tudi hitra, a lahko rečem, da mi ustreza. Malce me je bilo strah, da bi lahko v primeru dežja drselo, a smo imeli na srečo lepo vreme. Če bi lahko izbirala, bi si tudi jutri želela lepega vremena. A sem trenirala res v vseh mogočih razmerah, zato me pogoji ne bi smeli presenetiti.

Čutite pritisk favoritke za osvojitev kolajne?

V takšno vlogo se osebno ne postavljam, saj sama sebi nočem dajati dodatnih obremenitev. V športu ni nič dano vnaprej. Svoje delo bom morala opraviti zelo dobro in potem bom morda nagrajena.

Kakšna bo finalna taktika?

Od prvega meta naprej bom šla na vse ali nič. Če mi ne bo uspel dober prvi met, bom imela še pet poskusov. Moj cilj ostaja met prek 65 metrov.

Tudi za vas pomeni Zürich nekaj posebnega?

Tudi zame. Že ime mesta da atletiki predznak pomembnosti, vrhunskosti. V preteklosti sem tu tekmovala že dvakrat in vselej sem se počutila dobro, torej tudi na bivši tartanski podlagi.