»To je bila odlična dirka. Ne samo zame, tudi za Blažo Klemenčič. Da sva dve Slovenki na slovesni podelitvi priznanj peterici, ni majhna reč,« je slovenska gorska kolesarka Tanja Žakelj po dirki svetovnega pokala v Windhamu v ZDA ocenila nastope in kot bistvo poudarila prvo uvrstitev na drugo mesto v svetovnem pokalu doslej in ekipni uspeh s petouvrščeno Blažo Klemenčič. To je največji ekipni uspeh najboljših slovenskih gorskih kolesark na dirkah svetovnega pokala doslej. Obe sta dosegli najboljša dosežka v letošnji sezoni, seveda ob senzacionalni dvojni zmagi na evropskem prvenstvu. Poleg tega sta izboljšali izhodišče pred finalno dirko svetovnega pokala, ki bo v nedeljo, 24. avgusta, v Meribelu v Franciji.

Slovenki sta večji del osrednjega dela dirke v gorskem centru ameriške države New York vozili skupaj na tretjem in četrtem mestu. Tako je bilo tudi med dirko čutiti pridih dolgoletnega slovenskega rivalstva. Ritem je imela v rokah večinoma Žakljeva, saj se je Klemenčičeva zavedala, da ima s tovrstno taktiko največ možnosti za prvo uvrstitev med trojico najboljših, ki jo 34-letna kolesarka lovi že vso kariero. Šestindvajsetletna Ledinka je znana po enakomernem in preudarnem ritmu ter izrednem občutku za dogajanje na progi. »Z Blažo sva se vseskozi dobro borili. Prebrala sem taktiko Blaže, da bo poskušala pred mano v dolg spust. To sem ji tudi dopustila, a očitno je šla prek svojih sposobnosti, saj se je potem začela bolj mučiti. Ko sem opazila, da se nama približuje zasledovalna skupina z Neffovo, sem vedela, da jih ne smem čakati, in odpeljala naprej. Taktično je bila to zrela odločitev na podlagi izkušenj. Vedela sem, da bodo tesne odločitve,« je bila zadovoljna Tanja Žakelj, ki je v zadnjem delu ujela in za tri sekunde prehitela Danko Anniko Langvad. Za sedem sekund, kar je ob skoraj uri in pol dolgi dirki v krosu zelo majhna razlika, je ubežala tudi najhitrejši v zaključku, Švicarki Jolandi Neff, ki ima s četrtim mestom že pred zadnjo dirko v rokah lovoriko skupne zmagovalke kot naslednica Tanje Žakelj. V zadnjih osmih sezonah nobeni kolesarki ni uspelo v naslednji sezoni ponoviti skupne zmage.

V skupnem seštevku ima drugouvrščena Kanadčanka Catharine Pendrel dve točki naskoka pred Žakljevo. V Meribelu se tako obeta dvoboj bivših skupnih zmagovalk za časten naziv prve spremljevalke mlade Jolande Neff. »Pričakujem, da bo odločitev zelo tesna. Že samo to, da imam znova lepe možnosti za skupno uvrstitev med tri najboljše, mi daje dodaten motiv. Razveseljuje me, da gre forma navzgor. V Windhamu sem prvič v sezoni čutila pravo tekmovalnost kot lani na najboljših dirkah. Vozila sem agresivno, napadalno in nisem delala napak. Le želim si takega nadaljevanja,« se nadeja Žakljeva.

Blažo Klemenčič je še ena izboljšana uvrstitev sezone (niz 11., 10., 9., 7., 5. mesto) dvignila tudi med deseterico skupnega seštevka. »Res imam lep niz in še dviga se. Manjka mi tista pika na i v svetovnem pokalu – stopničke. Že na dirki v Mont Sainte Anne sem bila zelo blizu. Bila sem ena najmočnejših v vožnji na klanec, a sem izgubljala pri spustu, poleg tega se mi je zlomila sedežna opora. Tu v Windhamu nisem imela tako močnih nog. Že v prvi klanec so me zapekle in mučila sem se vso dirko. Tanji Žaklej mi ni uspelo slediti, močna je. Je bil pa to najmanjši zaostanek za zmagovalno trojico doslej. To mi vliva največ optimizma pred svetovnim prvenstvom na Norveškem. Tam naj bi mi bila tudi proga bolj pisana na kožo. Kolajne s svetovnega prvenstva, edine, ki je še nimam v zbirki, si zelo želim,« se je po prihodu domov razgovorila Blaža Klemenčič.