Tam sredi vukojebine so stale štiri starejše osebe in ena mlajša oseba, prva skupina v nejeveri in mlada inšpektorica polna adrenalina, prepričana o svojem poslanstvu reševanja državne blagajne. Ker, jebi ga, tako je: če hodijo štirje proti nekemu cilju, tisti prvi vedno vodi, če vodi, torej opravlja storitev vodenja. Če opravlja storitev vodenja, mora izstaviti račun, če ga ne izstavi, je to delo na črno. »Dr. Bojan Nastav je v doktorski disertaciji Siva ekonomija v Sloveniji, merjenje, vzroki in posledice, z neposrednim merjenjem, to je z izvedbo ankete, ocenil, da siva ekonomija v Sloveniji v letu 2007 obsega 15,6 odstotka BDP, piše na spletni strani http dvopičje poševnica poševnica www pika protisiviekonomiji pika si poševnica dejstva poševnica obseg podčrtaj sive podčrtaj ekonomije,« je citirala mlada inšpektorica brišoč si pot s čela. Žarela je tam, prepričana o svoji veličini in ponosna na ultimativno žrtev, ki jo daje na oltar države blaginje. Medtem ko njeni kolegi v natikačih postopajo po Ljubljani in preganjajo mariačije in druge poulične muskontarje, prenašalce pohištva in občasne kosce sosedovih travnikov, ona državni proračun rešuje v gojzarjih, vseskozi uporabljajoč dedukcijo. Tukaj kršitelji ne hodijo s koso pod pajsko ali s kitaro za vratom, ne, tukaj je lahko kršitelj vsak. No, nekoliko ji je v pomoč dejstvo, da so kršitelji običajno prvi v vrsti, a še vedno je ona tista, ki mora prebrati zrnje od plev. Tele v upokojenke zamaskirane kršiteljice so zagotovilo za mesečno stimulacijo, je premlevala mlada inšpektorica in pri tem sploh ni opazila, da so jo kršiteljice poslale tja, kamor sonce nikoli ne posije, in se – ponovno povsem očitno kršeč zakonodajo – odpravile proti jezeru.

Pogledala je za njimi – mlada inšpektorica v gojzarjih – in opazila, da ob jezeru nekdo mulcu kaže, kako se vrže žabico. Usta so se ji zdaj razlezla v raznežen nasmeh. A potem je mulec storil napako: »učitelju« metanja žabice je ponudil tablico čokolade, vredne takole čez prst 2,90 evra. Ne na mojem dvorišču, si je zamrmrala v brado inšpektorica in krenila proti novi kršitvi...

Tako se rešuje država. Kršilce je treba po prstih, dokler so kršitve še majhne. Proti kršilcem se je treba boriti na obalah jezer, na vrhovih gora in na vročih pločnikih mest. 24 ur na dan, 7 dni na teden.