Velikost nadstreška najlažje določimo tako, da velikosti avtomobila dodamo najmanj 50 centimetrov napušča na vsako stran, pri nadstreških za dva oziroma več avtomobilov pa upoštevamo še najmanj dodatnih 80 centimetrov prostora med vozili predvsem zaradi lažjega manevriranja pod nadstreškom in odpiranja vrat avtomobila.

Primerna velikost glede na število vozil

Z enostavnim izračunom ugotovimo, da je primerna velikost nadstreškov za en avtomobil od 300 krat 500 centimetrov naprej, najmanjša velikost za dva avtomobila pa 516 krat 500 centimetrov in več. Da bo avtomobil zaščiten pred vremenskimi vplivi, izberite tudi primerno višino nadstreška.

Višji ko je nadstrešek, večji je vpadni kot padavin in sonca ter manjša je zaščita pred njimi. Nižji ko je nadstrešek, manjši je vpadni kot, s tem pa je zaščita večja. Zato se odločimo, ali bomo izbrali nadstrešek za osebna in terenska vozila ali za dostavna in kombinirana vozila. Nadstrešek za dostavna vozila, denimo, osebnih vozil zaradi večje višine ne bo zaščitil tako, kot bi jih moral.

Običajna višina od 210 do 220 centimetrov

Običajna uvozna višina (najnižja uporabna višina) nadstreška je 210 do 220 centimetrov, kar pomeni, da lahko pod takšen nadstrešek parkiramo vsa osebna vozila (tudi s strešnimi kovčki), vse enoprostorce (tudi s strežnimi prtljažniki), vsa terenska vozila in veliko nepovišanih kombiniranih vozil.

Odprti nadstreški so primernejši kot garaže, saj je avtomobil vedno izpostavljen konstantnim vremenskim pogojem. Avtomobilom, ki so parkirani pod nadstreškom, se manj rosijo stekla, karoserija počasneje rjavi, motor avtomobila se ohlaja na prostem ... Velika pomanjkljivost nadstreškov so le območja, kjer obstaja možnost velikih snežnih zametov. V takem primeru je pametno zapreti eno oziroma največ dve steni, vendar ne povsem od tal do vrha.

Vir: www.montazne-hise-on.net