1. O občini na spletnih straneh

Ste našli dovolj podatkov o zgodovini kraja ter o turističnih, kulturnih, naravnih in zgodovinskih znamenitostih občine?

Nekaj dni pred izletom na Ravne sem si ogledal spletno stran občine Ravne na Koroškem, kjer sem našel podatke o zgodovini kraja, vendar bolj malo o samih znamenitostih. Ogledal sem si tudi spletno stran TIC Ravne, kjer sem našel podatke o znamenitostih in o aktualnih dogodkih.

Ste našli podatke o značilnih lokalnih jedeh?

Na nobeni prej omenjeni strani nisem našel podatkov o lokalnih jedeh.

2. Prevoz varianta A – osebni avtomobil:

Je bila pot prijetna, koliko časa je trajala, so bile cestne označbe do cilja dobre?

Pot je bila zelo prijetna, čeprav je bil promet gost, prometne ureditve pa so bile slabe. Trajala je dobro uro in pol. Kraj Ravne na Koroškem je prvič na tabli zapisan sredi Slovenj Gradca, prej pa ne.

3. Označbe v kraju

Ste takoj našli TIC in zanimive točke, ki ste jih našli na spletni strani?

Pot do TIC, ki je malo bolj oddaljen od središča mesta, je bila bolj slabo označena, vendar sva ga s pomočjo navigacijske naprave našla. Zanimive točke v kraju pa sva našla brez težav s pomočjo zemljevida in usmeritvijo delavke v TIC.

4. TIC

Turističnoinformacijski center je odprt vsak delavnik od 8. do 13. ure. Ob prihodu v TIC nisva bila deležna sprejema. Čakati sva morala dobrih 5 minut, da se nama je delavka sploh posvetila, vendar sva si v tem času nabrala nekaj brošur in zloženk o znamenitostih kraja. Ko naju je delavka v TIC opazila, se nama je takoj posvetila in nama zelo podrobno razložila vse o Ravnah na Koroškem. Za ogled nama je predlagala mnogo turističnih točk, predlagala nama je tudi nekaj restavracij, kjer imajo tradicionalne jedi.

5. Zanimiva točka številka 1: Muzej železarstva

Ogled muzeja je možen po predhodni najavi pri vratarju železarne Ravne. Vstopnina za odrasle stane 2,5 evra, za mlade pa 1,7 evra. Gospa, ki naju je vodila po muzeju, je bila zelo prijazna in ustrežljiva. Povedala nama je mnogo zanimivih podrobnosti o zgodovini železarne.

6. Zanimiva točka številka 2: Ivarčko jezero

Vstop je brezplačen. V bližnjem gostinskem lokalu so bili uslužbenci zelo prijazni do naju. Ena izmed zaposlenih nama je povedla tudi nekaj malega o zgodovini jezera.

7. Zanimiva točka številka 3: Grad Ravne

Odpiralni čas gradu je vsak delavnik od 8. do 19. ure in ob sobotah od 8. do 13. ure. V prostorih gradu je knjižnica. Nihče izmed tamkajšnjih delavcev nama ni posvetil nobene posebne pozornosti, zato si nisva mogla ogledati sob, kjer so stalne razstave, saj je ogled možen le v spremstvu enega izmed delavcev knjižnice. V sklopu gradu so tudi velik park in pa športnorekreacijski objekti, ki si jih lahko ogledate.

8. Restavracija – gostilna: Gostilna Lečnik

Sprejem ob prihodu, odnos osebja do gostov, je natakar poznal jedi na jedilnem listu, je znal predstaviti lokalno kulinariko? Ste bili ob odhodu deležni pozdrava, darila?

Ob prihodu v gostilno naju je natakarica zelo lepo pozdravila in nama izročila jedilna lista. Poznala je jedi na jedilnem listu in nama pomagala izbrati. Hrana je bila zelo dobro pripravljena in odličnega okusa. Ob odhodu pa nama je zaželela lep dan. Nad postrežbo sem bil prijetno presenečen in z veseljem bom tudi v prihodnje odšel v to gostilno na kosilo.