Raziskava univerze v Chicagu je pokazala, da so odrasli s prekomerno telesno težo in neprespanimi nočmi z dodanimi 96 minutami spanja občutili več kot pol manjšo željo po sladkih in slanih prigrizkih. Njihov apetit se je zmanjšal za 14 odstotkov. Vzeti si še uro in pol dodatnega spanja ni vedno mogoče, a raziskovalci so pojasnili, da so mnogi prostovoljci ugotovili, da je vseeno mogoče podaljšati spanec – pozitivne učinke pa so občutili zelo hitro.

»Veliko ljudi misli, da imajo toliko zadolžitev, da nimajo časa za spanje,« je dejala vodilna pri raziskavi dr. Esra Tasali. »Z različnimi ukrepi nam je uspelo, da so prostovoljci podaljšali spanje za uro in pol za obdobje dveh tednov.« V povprečju naj bi prostovoljci spali manj kot 6,5 ure na noč. Po 14 dneh od začetka poskusa so v povprečju spali okoli osem ur na dan in se zjutraj – po lastnih besedah – zbujali bolj polni energije. Hkrati pa so bili tudi manj lačni.

Če nismo dovolj naspani, plačamo metabolično kazen, so se pošalili raziskovalci. Energijo, ki nam manjka, poskušamo nadomestiti s hrano, je pojasnila Tasalijeva.

Predhodne raziskave so že pokazale, da je pomanjkanje spanja povezano s pridobivanjem odvečnih kilogramov. Na žalost pa Američani v povprečju spijo manj kot šest ur na noč, še dodaja CBS News.