Območja, odgovorna za spomin, se razvijajo in rastejo počasneje. S pridobljenimi podatki zdaj zdravniku upajo, da bodo lahko razvozlali, zakaj se pojavi avtizem.

Rast otrokovih možganov zdravniki spremljajo z merjenjem obsega glave. Ker pa je oblika glave odvisna od posameznika, je tudi obseg glave pri vsakem otroku drugačen in zato ta podatek ni zanesljivo dejstvo o razvoju možganov. Raziskovalci so zato tokrat uporabili novo metodo skeniranja možganov.

Raziskovalci so spremljali 87 zdravih dojenčkov od rojstva do treh mesecev starosti. Ugotovili so, da možgani najhitreje rastejo pri novorojenčkih – v povprečju naj bi imeli vsak dan za 1 odstotek večje možgane. Po 90 dneh se je rast upočasnila na 0,4 odstotka na dan. Nedonošenčki so imeli za 4 odstotke manjše možgane od normalno rojenih dojenčkov in čeprav so njihovi možgani rasli še hitreje, so bili po 90 dneh še vedno za 2 odstotka manjši.

Znanstveniki bodo zdaj pregledali ali na velikost možganov otroka vplivata tudi zloraba alkohola in drog v času nosečnosti.