Na vroč poletni dan, kakršnih letos vsaj severneje od Obale sicer ni ravno v izobilju, se ob vsaki uri prileže kos dobro ohlajene lubenice. Prav zdaj je glavna sezona te sočne sladke buče, ki v resnici sodi med zelenjavo in jo lahko gojimo tudi doma. V naših krajih uspeva od druge polovice julija do konca avgusta, izvira pa iz tropske Afrike. Po dolini Nila je prišla do Sredozemskega morja, Arabci so jo zanesli v Španijo in Francijo, od tam pa je prišla tudi do nas. Zanimiva je njena sestava, saj obsega kar 93 odstotkov vode, kar pomeni, da jo lahko jemo, namesto da bi se odžejali z vodo. Pravzaprav je lubenica najbolj ekološko »ustekleničena« pitna voda, ki jo lahko nosimo s seboj, poleg tega pa izjemno ugodno vpliva na naše počutje, saj vsebuje jabolčne in citronske kisline, ki čistijo organizem. Lubenice, ki jih lahko jemo s pečkami vred, le da teh raje ne grizemo, so seveda najokusnejše ohlajene. Ko še ni bilo hladilnikov, so jih ob obalah Jadrana tradicionalno namakali v hladnih vodnjakih, nato pa so jih otroci s košarami, privezanimi na vrvi, lovili in vlekli na plan. Ob tem razmeroma nevarnem opravilu so seveda sodelovali tudi starejši in prodajali nasvete, kako vreči košaro, da bo lubenica »prijela«, kar je predstavljalo zabavo za vso vas. Verjetno so se podobno veselili tudi v idilični vasici Lubenice na Cresu, kdo bi vedel … Skoraj zagotovo pa niso poznali številnih receptov za okusno pripravo lubenice, kakršne vam v pokušino priporočamo tokrat. Lubenica se sicer odlično poda v različne solate, denimo skupaj s paradižnikom, kumarami, baziliko, rukolo, pečenim perutninskim mesom, sirom z žara, grško feto, čebulo …

Solata iz lubenice, oliv in fete

Potrebujemo 500 g lubenice, 12 rdečih redkvic, 100 g razkoščičenih črnih oliv, 200 g sira feta, manjši šopek mete. Za preliv še 4 žlice medu, 2 žlici hladno stisnjenega olivnega olja, pol limone, morsko sol, sveže zmlet črni poper.

Lubenico narežemo na manjše kocke, na enako velike kocke narežemo tudi sir. Liste nete narežemo na tanke rezance. Vse skupaj stresemo v večjo stekleno ali plastično skledo ter dodamo olive. Med previdno segrejemo in mu gladko primešamo olje, sol ter ščep sveže mletega črnega popra. Zmes hitro prelijemo po sestavinah v skledi, pokapamo s sokom limone in nežno premešamo. Skledo pokrijemo s folijo in vsaj za pol ure postavimo v hladilnik. Postrežemo s popečenimi kruhki ali kot prilogo jedem z žara.

Napitek iz lubenice in ingverja

Potrebujemo 1 lubenico, malo ingverja, led, 1 limeto.

Manjšo ohlajeno lubenico prerežemo na polovico in odstranimo semena. Približno 5 centimetrov ingverjevega gomolja olupimo in naribamo. Meso lubenice in nariban ingver mešamo v sekljalniku do gladkega. Kozarce do polovice napolnimo z zdrobljenim ledom in prilijemo kašo iz lubenice in ingverja. Postrežemo s krhlji limete.

Solata iz melone in lubenice

Potrebujemo 2 meloni, 1 kg lubenice, 200 g jagod ali malin, šopek mete.

Lubenico in meloni razpolovimo, iz melon odstranimo semena. Meso narežemo na manjše kocke, jih damo v skledo in postavimo v hladilnik. Po 1 uri dodamo jagode in rahlo zmešamo. Postrežemo v kozarcih s peclji in okrasimo z lističi poprove mete.

Bovla z višnjevim likerjem

Potrebujemo lubenico, melono, višnjev liker maraskino, stepeno sladko smetano.

Lubenici odrežemo pokrov in jo izdolbemo. Vsebino narežemo na kocke. Melono narežemo najprej na večje kose in odrežemo lupino. Potem jih razrežemo na majhne kocke. Vse to stresemo nazaj v votlo lubenico, kar ostane, damo v stekleno skledo. Vsaj za eno uro oboje postavimo v hladilnik. Nato vsebino lubenice zalijemo z likerjem (v poljubnih količinah) in po želji okrasimo s stepeno smetano. Enako storimo s preostankom v stekleni skledi. Postrežemo v senci ali proti večeru, sicer utegne liker hitro stopiti v glavo.

Zoran Triglav (Foto: Luka Cjuha)