Šerifov urad sumi, da je šlo za "zadušitev po samomoru". Več bo znanega v torek na novinarski konferenci.

Soproga oziroma vdova Susan Schneider je sporočila, da je izgubila moža in najboljšega prijatelja, svet pa enega najbolj priljubljenih umetnikov in čudovitega človeka.

"Družina prosi za spoštovanje zasebnosti v času žalovanja, ljudje pa naj se ga spominjajo po neštetih trenutkih smeha in veselja, ki jih je delil z milijoni po svetu," je sporočila vdova.

Robinova hči Zelda Rae Williams se je od svojega očeta poslovila s citatom Antoinea De Saint-Exuperyja in dodala: ''Rada te imam. Pogrešala te bom. Poskušala bom gledati gor.''

Na novico o Williamsovi smrti se je že odzvala vrsta njegovih filmskih sopotnikov in drugih osebnosti, med drugim ameriški predsednik Barack Obama: "Nasmejal nas je. Spravil nas je do joka. Svoj talent je tistim, ki so ga najbolj potrebovali, razdajal prostovoljno in rade volje."

Nevihta komičnega genija

"Robin je bil prava nevihta komičnega genija in naš smeh je bil grom, ki ga je vzdrževal. Bil je prijatelj in ne morem verjeti, da ga ni več," je dejal režiser Steven Spielberg.

Mia Farrow je bila krajša in je zapisala le: "Ne! Robin Williams bil si tako zelo ljubljen." Danny DeVito pa zgolj: "Imam strto srce."

Med drugim se je pokojnemu igralcu poklonil tudi igralec Steve Carell, ki verjame, da je Williams poskrbel, da je bil svet malo boljši.

Ogromno Robinovih kolegov je sožalje že izrazilo prek družbenih omrežji. Ben Stiller je na twittrju zapisal: ''S tvitom ne morem opisati veličine Robinovega srca, duše in talenta. Žalost.'' Steve Martin je navedel: ''Ne bi mogel biti bolj pretresen nad smrtjo Robina Williamsa, človeka, talenta, igralskega partnerja, neverjetne duše.'' Tudi Miley Cyrus je bila povsem pretresena. ''Ne morem verjeti novicam o Robinu Williamsu. Drugim ljudem je dal ogromno. Zlomljeno srce imam,'' je zapisala Ellen DeGeneres.

Kevin Spacey je dejal, da je Robin svet spravljal v smeh in razmišljanje. ''Velik človek, umetnik in prijatelj. Grozno ga bom pogrešal,'' je dodal. Tudi britanski komik Eddie Izzard se je poslovil od velikana. ''Nisem spoznal bolj prijaznega, pametnega in sočutnega človeka od Robina. Rad te imam,'' je zapisal John Travolta. Goldie Hawn pa je dejala samo: ''Oh Robin … imam zlomljeno srce. Počivaj v miru, dragi.''

Oskarjev dobitnik

Dobitnik oskarja za vlogo učitelja v filmu Dobri Will Hunting iz leta 1997, v katerem je zaigral skupaj z Mattom Damonom, se je zadnja leta ponovno spopadal z odvisnostjo od alkohola in depresijo.

O tem se je sicer pošalil na njemu lasten način, ko je dejal, da je šel na rehabilitacijo v gorice, da si pusti odprte vse možnosti.

Robin Williams se je rodil leta 1951 v Chicagu in se je kot komik najprej preizkusil pred svojo mamo z oponašanjem babice. Uspeh ga je vzpodbudil, da je nadaljeval z igranjem v srednji šoli in kasneje na Julliardu v New Yorku, kjer ga je učitelj John Houseman nagovoril, naj se poda med komike.

Med zvezdnike se je začel prebijati z vlogo v seriji Mork&Mindy, kjer je konec 70. in v začetku 80. let prejšnjega stoletja igral vesoljca, ki pride na Zemljo s planeta Ork ter spozna privlačno Zemljanko Mindy (Pam Dawber), s katero sledi veliko zabavnih epizod.

V bogati igralski karieri je kasneje nizal uspehe s filmi, kot so Dobro jutro, Vietnam, Očka v krilu, Društvo mrtvih pesnikov, Popaj, Kapitan Kljuka, Jumanji, Prebujanja in Življenje po življenju.

Poleg oskarja za stransko moško vlogo v filmu Dobri Will Hunting je Williams prejel še tri nominacije za isto nagrado v kategoriji glavnih moških vlog. V svoji karieri je med drugim dobil tudi štiri zlate globuse.

S smehom tresel kamere

Med snemanjem filma Good Will Hunting si je Robin Williams izmislil šalo o svoji ženi in njenih prebavnih težavah. S tem je v smeh spravil tako Matta Damona kot tudi kamermana, ki se je tako smejal, da je tresel celotno sliko. Oglejte si video (okoli 1 minute se začne tresti tudi kamera):