Po besedah predsednika EAA Hansjörga Wirza naj bi na prvenstvu stare celine manjkala le dva atleta, ki sodita v kategorijo najbolj prepoznavnih. Posledično bo prvenstvo izjemno močno, na njem pa bo med 1439 atleti iz 50 držav tudi devet aktualnih olimpijskih prvakov. Da bi bili doseženi čim boljši rezultati, so organizatorji krepko segli v žep. Tik pred prvenstvom so namreč na tartansko podlago dodali dodatno sintetično plast, s katero naj bi imeli atleti na stezi za deset odstotkov boljše ravnotežje, ki naj bi jim omogočilo hitrejše teke. Skoraj milijon evrov vredna investicija naj bi Zürich utrdila na vrhu najhitrejše steze na svetu. Koliko se bo vse skupaj poznalo pri dosežkih, bo pokazal čas. Skeptiki pravijo, da je precej trša steza voda na mlin sprinterjem, a zgolj najboljšim, medtem ko naj bi bila za tekače na dolgi progi pretrda.

»Pozdravljeni v meki svetovne atletike. Veliko truda smo vložili, da bi bilo prvenstvo najboljše doslej. Poleg tega smo posebej ponosni, da gostimo evropsko prvenstvo. Če je stadion Letzigrund doslej na mitingu Weltklasse gostil največje šampione, bo odslej tudi odskočna deska atletom na poti do najboljših. Glede na podatke, koliko držav bo spremljalo prvenstvo z različnih celin, verjamemo, da bo Zürich porušil veliko rekordov,« je pred prvenstvom optimističen Hansjörg Wirz.

Največji zvezdnik zadnjih let evropske atletike je francoski skakalec ob palici Renaud Lavillenie. Od letos novi svetovni rekorder je namreč zmagal na 19 zaporednih tekmah, jubilejni uspeh pa bi bil zanj poseben tudi zato, ker bi z njim osvojil že tretjo zlato evropsko kolajno. »Odkrito povedano se s tem nizom ne obremenjujem, zlagal pa bi se, če bi rekel, da ga preziram. Vsaka tekma mi pomeni poseben in dodaten izziv. Težko obljubim vrhunski rezultat, saj je letošnje poletje posebno, tako da imam večinoma na tekmah slabše razmere. Najpomembnejša na prvenstvih je uvrstitev. Zadovoljen bom, če bom dosegel nov rekord evropskih prvenstev, ki znaša 601 cm,« je odgovarjal na novinarska vprašanja Sergej Bubka 21. stoletja.

Izmed sprinterk so se predstavile kar tri, in sicer aktualna evropska prvakinja Bolgarka Ivet Lalova, sprintersko odkritje letošnje sezone Nizozemka Dafne Schippers in Nemka Verena Sailer. Vse tri so pohvalile hitro sprintersko stezo, največ pozornosti pa je bila deležna Nizozemka, ki ima na svoji športni zelo visoke apetite predvsem v sedmeroboju, v katerem bo čez dve leti na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru napadla kolajno.