Izvirno, privlačno, vendar predrago

Kaj je bilo dejansko krivo, da je med Novljanovo in predstavniki občine prišlo do spora, še zdaj ni povsem jasno. Mestna občina Celje je namreč v sporočilu za javnost pojasnila samo, da se je dogovarjala za sporazumno prenehanje zakupne pogodbe. Ker se niso mirno dogovorili, je občina pogodbo, ki bi potekla šele konec maja 2017, prejšnji mesec prekinila, tridesetdnevni odpovedni rok pa je potekel včeraj. Na občini pojasnjujejo, da so se za tak korak odločili, ker je družba Eventplus kršila pogodbena določila.

»Naše podjetje ni kršilo pogodbe,« zatrjuje ogorčena Novljanova, ki je prepričana, da se jih je občina želela znebiti samo zato, ker je imela za ta del ob jezeru svoje načrte. Na občini Novljanovi namreč očitajo, da ni redno plačevala stroškov za vodo in elektriko, kar pa po besedah njene pravne zastopnice ni res. Pojasnila nam je, da je odpoved po njenem mnenju neutemeljena in da bodo to poskušali dokazati na sodišču. Zvezda A. Novljan se torej brez boja ne bo predala, čeprav je hiške že umaknila z zemljišča.

Ob jezero prihaja Mladinski center Celje

Marca letos je dobila obvestilo, da bo občina v Zelen dolu začela graditi otroško igrišče in da mora zato odstraniti nekaj miz in klopi. Novica jo je spravila v slabo voljo, še bolj pa je bila jezna, ko so gradbeni delavci pred njeno okrepčevalnico odvrgli velik kup zemlje in ji na tak način onemogočili gostinsko dejavnost. Kasneje se je zapletlo tudi s hiškami, saj bi jih menda po navodilih občine morala prestaviti na primernejšo lokacijo. Skratka, spori so se zaostrovali in se bodo, kot kaže, zaključili šele na sodišču. Tako Novljanova kot predstavniki občine so si zagotovo pred tremi leti drugače predstavljali projekt, ki je bil na prvi pogled videti zares privlačen in zanimiv. Lesene hiške, ki jih je podjetje Eventplus uvozilo iz Nizozemske, so nekaj posebnega in bi lahko resnično privabljale goste, če bi bile cenovno dostopnejše. Novljanova je decembra v njih prirejala predpraznične prireditve za otroke, ki so bile sicer nekaj posebnega, vendar je kot podjetnica pobirala vstopnino, ki je bila za marsikaterega starša previsoka. Glede na to, da so bile istočasno brezplačne prireditve za otroke tudi v Pravljični deželi v središču mesta, je bilo pač pričakovati, da navala ne bo.

Za najem 900 kvadratnih metrov zemljišča je podjetje Eventplus moralo plačati občini 400 evrov letne najemnine. V to ceno ni zajet DDV. Ko je bilo jasno, da je njihove pravljice ob Šmartinskem jezeru konec, je Novljanova občini predlagala, naj za polovično ceno odkupijo nizozemske hiške, vendar tudi iz tega ni bilo nič, tako da bo zdaj z njimi poskušala ustvariti novo poslovno zgodbo nekje drugje. Zemljišče v Zelen dolu pa bo prevzel Mladinski center Celje, ki naj bi, če bo šlo vse po načrtih, še letos tam vzpostavil gostinsko dejavnost.