Ko je vse kazalo, da 83-letnemu Bernieju Ecclestonu, nespornemu vladarju formule 1, ni več rešitve zaradi podkupovalnega škandala, se je znova rešil tako, kot zna le on – z denarjem. S sodiščem v Münchnu se je pogodil, da plača 75 milijonov evrov ter se s tem izogne zaporni kazni.

Ecclestone naj bi pred devetimi leti s 33 milijoni evrov podkupil tedanjega predsednika bavarske deželne banke Gerharda Gribkowskega. Za protiuslugo naj bi Gribkowski ljudi, ki so odločali v banki Bayern LB, pregovoril, da so svoj delež lastništva v formuli 1 prodali britanski družbi CVC, za katero je stal Ecclestone. Gribkowski je bil že že leta 2012 obsojen na osem let in pol zaporne kazni, ki jo že prestaja. Ecclestone je minuli teden na sodišču prikimal, da bo vsoto nakazal v tednu dni.

Čeprav Ecclestone, sin ribiča, v višino meri le 159 centimetrov, je nesporni vladar formule 1. Vzbuja občudovanje, spoštovanje in strah. Zgradil je poslovni imperij, od katerega večje dobičke ustvarjajo le svetovno prvenstvo v nogometu in poletne olimpijske igre. Šolo je obesil na klin pri 16 letih in se zaposlil kot pomočnik na bencinski črpalki. Ko takoj po drugi svetovni vojni še ni delovalo tržišče, ga je prešinila ideja, da leta 1946 odpre lastno trgovino z rabljenimi deli za motocikle, katere poslovanje je hitro razširil na prodajo avtomobilov in hiš ter dajanje kreditov. Njegova dirkaška kariera ni bila posebej blesteča in uspešna. Na edinih dveh dirkah formule 1 leta 1958 se ni prebil niti skozi kvalifikacije.

Veliko bolje se je znašel v vlogi menedžerja dirkačev in lastnika moštev, nato pa se je v začetku 70. let minulega stoletja lotil profesionalizacije kraljevega razreda avtomobilističnega športa. Vzpodbudil je ustanovitev združenja konstruktorjev (Foca), ki je zahtevalo večji delež od prihodkov. To je bil začetek njegovega poslovnega imperija. Danes po vsem svetu trži dirke in prodaja televizijske pravice. V poslovanju nima tekmeca, zato kroži šala, da bi celo Eskimom prodal led ali Arabcem puščavski pesek. Izjemno spreten je na borznem parketu, ko delnice formule 1 menjajo lastnike, vendar je ves cirkus pod njegovim nadzorom.

Je deloholik, ki se dobro upira zakonom biologije. Pri 83 letih je bolj vitalen in spreten kot večina za polovico mlajših ljudi. Besed upokojenec in pokojnina ne pozna. »Ljudje gredo v pokoj, da bi umrli. Nimam namena umreti. Če me kdo želi ubiti, mu svetujem, da naj ne prihaja, razen če je dobro opremljen. Pred vsako novo sezono formule 1 sem v takšnem pričakovanju in razburjen kot otrok, ki pride v trgovino s sladkarijami,« je ena izmed izjav Ecclestona, čigar bogastvo ocenjujejo na 4 milijarde evrov, kar ga uvršča na 12. mesto najbogatejših Britancev.

Vedno je bil samosvoj, zato so nekatere njegove izjave dvignile veliko prahu. Hitlerja je pohvalil z besedami, da je znal voditi ljudske mase in je naredil tisto, kar si je želel. Ženske so dvignile glas, ko je njihov status v formuli 1 pospremil s pripombo, da želi, da so vse oblečene v belo, kakršna je barva aparatov v kuhinji. Protigejevski zakon Vladimirja Putina v Rusiji je pospremil s pripombo, da se popolnoma strinja z njegovo potezo, s katero bi soglašalo 90 odstotkov ljudi po vsem svetu, če bi izvedli anketo.

Poročen je bil trikrat. Prvi zakon z Ivy Bamford je trajal le nekaj let. Druga žena, Hrvatica Ivica Radić, je bila od njega mlajša 28 let in kot fotomodel od njega višja za skoraj pol metra. Ko sta se po 25 letih zakona razšla, se je pogodil, da ji izplača 900 milijonov evrov. A ker je ostala lastnica dela njegovega poslovnega imperija, mu mora vsako leto izplačati 75 milijonov evrov. Hčerki iz drugega zakona Petra in Tamara sta zrasli pod steklenim zvonom, zato sta tako razvajeni, da kupujeta zlate pipe in vile, ki stanejo na desetine milijonov evrov. Kroži anekdota, da je ena izmed vil premajhna za ves njun nakit, kaj šele za čevlje. Leta 2012 se je poročil še tretjič. Brazilka Fabiana Flosi je od njega mlajša 47 let in višja samo 18 centimetrov.