Sejem bo obiskovalcem tradicionalno približal najvidnejše svetovne blagovne znamke kmetijske, gozdarske in vinogradniške tehnike, opremo za živilskopredelovalno industrijo in vinarstvo, kmetijsko gradnjo, varovanje okolja, vrhunska živila in vina, semena, sredstva za prehrano in nego živali ter rastline. Predstavile se bodo tudi najvidnejše slovenske vladne, gospodarske in strokovne institucije. Agrina tržnica pa bo ponujale kmetijske pridelke in izdelke ter hrano iz naše bližine.

Razstave živali

Bogato mednarodno poslovno in strokovno dogajanje bodo popestrile razstava slovenskih avtohtonih pasem domačih živali iz Posavske regije, strokovna razstava govedi vseh pasem priznanih rejskih organizacij v Sloveniji in gostujoče Rinderzucht Steiermark iz Avstrije. Na razstavi ter v maneži, z vožnjami s kočijo, bodo sodelovali rejci slovenske hladnokrvne pasme konj. Predstavljeni bodo prašiči in drobnica iz slovenskih rejskih programov, čebelarstvo, male živali, ribe v ribniku ter kraški ovčarji. Obiskovalci bodo deležni tudi nasvetov za kmetovanje, varno delo v gozdu in gradnjo.

Na sprehod med sejemskimi vrtovi

Na sprehod skozi cvetoča polja avtohtone slovenske ajde bo vabil 60 kvadratnih metrov velik Gaijin samooskrbni družinski ekološki vrt, na ogled pa bodo še vzorčni nasad gensko nespremenjene soje, sejemski permakulturni vrt, sadovnjak starih sort jabolk, demonstracijski sejemski vrt z več kot 300 rastlinami, gozdno-parkovni nasad s sejemsko učno gozdno potjo in hiška iz slamnatih bal s krušno pečjo iz starega kovinskega soda.

Pokušina jedi v Agrini kuhinji

Med več kot 150 strokovnimi, poslovnimi in družabnimi srečanji se bodo zvrstile dnevne pokušnje jedi, ki jih bodo pripravljali vrhunski kuharski mojstri v Agrini kuhinji. Obiskovalci bodo degustirali nagrajena vina z jubilejnega 40. odprtega državnega ocenjevanja Vino Slovenija Gornja Radgona ter poskusili nagrajene izdelke iz mednarodnih ocenjevanj mesnih in mlečnih izdelkov, sadnih sokov, brezalkoholnih pijač in voda. Potekalo bo ocenjevanje medu z mednarodno udeležbo ter mednarodno ocenjevanje kmetijske mehanizacije in opreme.

Zabavno in poučno

Zabavno in poučno bo na 16. državnem sekaškem tekmovanju lastnikov gozdov, tekmovanju v košnji, v vlečenju vrvi in plesanju polke, kegljanju s traktorjem, nogometni tekmi slovenske vinske reprezentance, izboru najtežje buče, štafeti semen, 5. srečanju starodobnih traktorjev Steyr, rokodelski delavnici, otroškem vrtcu, Gozdni šoli, ježi konja, vožnji s kočijo in strokovnem vodenju skozi vzorčne nasade ter razstave živali. Sobotno dogajanje bodo dopolnili nastopi lipicancev ter prvi festival piva.

Svež program dogajanja najdete na spletni strani www.pomurski-sejem.si.