Fištravec se je na današnji novinarski konferenci obregnil tudi ob svojega nekdanjega svetovalca za sistemska in organizacijska vprašanja Gorana Rajića, sicer prvega občinskega sindikalista, ki je za nekatere medije dejal, da gre pri podjemnih pogodbah za neobičajno prakso delovanja mariborske občine.

Kot je dejal, je to neobičajno prakso predlagal prav on, sicer pa naj sploh ne bi šlo za tako neobičajno prakso, saj je imel državni zbor v prejšnjem mandatu sklenjenih preko 200 tovrstnih pogodb. Trenutno je na mestni občini veljavnih šest podjemnih pogodb, med njimi le za dva svetovalca, hkrati pa so uspeli v kratkem času zbrati cel kup podjemnih pogodb, ki jih je z zunanjimi sodelavci sklepalo prejšnje vodstvo občine.

Župan v senci

"Mestna uprava ima vnaprej določene naloge glede na letni načrt dela. Ves čas pa se pojavljajo nove okoliščine in mestne službe za marsikatero niso pripravljene, niti usposobljene, zato bi prilagajanje trajalo dlje časa. Potrebna bi bila sistemizacija, javni razpis, ob tem pa dobimo še novega uslužbenca, s čimer bi se javna uprava širila," je župan pojasnil, zakaj se odločajo za sklepanje podjemnih pogodb.

V zvezi z očitano precej široko svetovalno pogodbo z Markom Kovačičem, o katerem se v javnosti govori celo kot o "županu v senci" in naj bi mu Fištravec dodelil precej široka pooblastila, je direktor mestne uprave Marko Žula zatrdil, da se to ni zgodilo v nobenem primeru. Po njegovih besedah je Kovačič pooblaščen zgolj za svetovanje županu na nekaterih področjih, povezanih predvsem z gospodarskimi vprašanji.

O pogodbi s poveljnikom civilne zaščite Andrejem Verličem, ki to funkcijo opravlja brezplačno, hkrati pa je junija podpisal podjemno pogodbo za izpeljavo nalog v zvezi s pomočjo srbski občini Kraljevo v višini 800 evrov mesečno, župan pravi, da je bil Verlič na funkcijo imenovan na predlog njegovega predhodnika Slobodana Stojanoviča. Tudi za sodelovanje s Kraljevom so ga predlagali drugi.

Fištravec: Naše službe menijo, da je pogodba v skladu s pravili

"Strokovne službe so pripravile podjemno pogodbo in nisem bil seznanjen, da bi bilo karkoli narobe z njo. Ko je prišlo do tega, da bi zadeva lahko bila problematična, sem dal pogodbo spet v preverbo in naše službe še vedno mislijo, da je vse v skladu s pravili," je dejal Fištravec. Žula je dodal, da so našli zanimivo poročilo Komisije za preprečevanje korupcije na to temo, ki pravi, da kategorična prepoved velja samo za določene oblike sodelovanja, na splošno pa gre predvsem za omejitev sklepanja takšnih pogodb.

Fištravec je še prepričan, da ni težava v sklepanju podjemnih pogodb, pač pa v tem, da jih je podpisal in sklenil neodvisni župan, ki se ga skuša na vsak način onemogočiti.