Prav ta podoba bo znova omadeževana tudi v Sloveniji. Le vprašanje časa je, kdaj bo najbolj boleča tema športa znova udarna novica. Po zanesljivih informacijah Slovenska antidopinška organizacija (SLOADO) znova obravnava primer športnika, ki je kršil antidopinška pravila.

Če informacije držijo, gre za mladega športnika in nedovoljeno pomoč z zdravilom eritropoetin (EPO). Torej naj bi šlo za najhujšo obliko zlorabe, ki si jo je mogoče v športu zamisliti. Pri mladem športniku, ki sploh še ni prestopil v člansko konkurenco. Z zlorabo zdravila, ki velja zaradi učinkovitosti za najhujšo zlorabo v športu, posebno v panogah, kjer je vzdržljivost ključna pri uspehu. Sistem odkrivanja in analize so zadnja leta tako izpopolnjeni, da napak vsaj pri odkrivanju EPO ni.

Prav zaradi tega bi v vseh institucijah, ki se čutijo odgovorne za boj proti dopingu, morali v tem primeru zvoniti vsi alarmni zvonci. Vsako čakanje in zavlačevanje na razjasnitev primera, ki je v rokah SLOADO, v tem primeru ni najboljša rešitev. Če kdaj, bi v tem primeru moral sistem boja proti dopingu delovati na polnih obratih. Samo ozaveščanje kot prioriteta SLOADO in panožne športne zveze očitno ni obrodilo sadov.

V primeru zlorabe z EPO ne velja nobena oblika izgovora, ki bi lahko veljala kot smiselno opravičilo z delčkom pomilovanja in usmiljenja. Pri EPO ni izgovora za nevednost, ne za nepredvideno naključje, ne za zdravljenje, ne za naravno anomalijo kot pri biološkem potnem listu, ne za pomoto. Kogar koli v sedanji dobi ujamejo na EPO, je okronan za kralja dopinga. Krono imajo trenutno Johannes Durr, avstrijski smučarski tekač, ki so ga ujeli med olimpijskimi igrami v Sočiju, in dve ruski biatlonki, ki jih je na Pokljuki pomagala uloviti tudi SLOADO. Slovenskega princa naj bi ujeli v Nemčiji.

Počasnost obravnave primera ni opravičljiva tudi zato, ker pri tej obliki goljufije športnik tega ni počel sam. Vedno so zraven svetovalci s področja medicine in trgovci s tovrstnim blagom. Zaradi teh, ki so kazensko soodgovorni, bi moral sistem boja proti dopingu, če sploh deluje, potekati zelo hitro. Ko enkrat začnejo čivkati vrabci v Kranju, je že prepozno. Ne samo zato, ker gre za mladega športnika, ki si je že na pragu polnoletnosti uničil športno kariero. Ne samo zato, ker bo panoga znova dobila črn madež. Ne zgolj zato, ker se bo ves športni svet zgražal in predvsem smejal, kakšnega bedaka smo vzgojili.

Če se ne bo nič spremenilo, če nič ne bo v poduk, bo v odgovor temu ali le naslednjemu primeru zgolj tisti rek, ki ga je iskrivo našel Vinko s Sicilije – mati idiotov je vedno noseča. Predvsem nič ne stane, z njim ni dela, uporaben je za vse čase in vse generacije. Nalašč za Slovenijo?