»Nevihten zrak prihaja v sobo, novo vzdušje nastaja, polno ozona, polno krepkega zdravja! Odprite okna, odprite duri: nov človek prihaja. Vsi mehanizmi morajo umreti! Novi človek prihaja!« To so preroške misli Srečka Kosovela, ki so z nadčasno likovno govorico mlade grafične oblikovalke Save Kosmač te dni izšle v sklopu literarnega manifesta Mehanikom! pri založbi Sanje. Izid in predstavitev tega manifesta pa seveda nista naključje, saj ravno Kosovelov protest proti človeku robotu navdihuje brezčasje festivala Sanje v Medani, že ustaljenih Dnevov knjige in vina, ki bodo pod Gradnikovo murvo med 28. in 30. avgustom. »Ravno Kosovelova poetska, človeška, srčna kri bo gonilo letošnjega festivala. Tako bo Srečka moč slišati, videti in čutiti povsod. In tako je tudi prav!« pojasni umetniška direktorica festivala Sanje v MedaniTjaša Koprivec.

Navdihovanje s srčnostjo

Novi človek bo tako prvi korak naredil v Brdih. Letošnja peta izvedba festivala se bo v nekem smislu odprla že 27. avgusta z lutkovno-pripovedovalsko-glasbenim dogajanjem v sklopu festivala Šmartno, pravljična vas, ki se bo zaokrožil še istega dne; tega bo odprl pravljični sejem, ki mu bo sledilo gostovanje Lutkovnega gledališča Ljubljana z lutkovno miniaturko iz kovčka za najmlajše Turlututu, sledila bo še predpremiera lutkovne predstave za otroke in odrasle Krpanova sol Mihe Arha. Širokemu občinstvu bo namenjena tudi lutkovno-glasbena predstava Papir'n Muzika gledališča Papelito in Brencl bande z gosti, ki bodo poskrbeli še za koncertno »etnovanje«, kot so ga poimenovali organizatorji. Utrip v Šmartnem se bo sklenil z lutkovno satiro za odrasle Pavliha revival Matije Solceta.

Naslednji dan se bo dogajanje preselilo pod Gradnikovo murvo v Medani, kjer se bo program zgostil v največjem obsegu. Tridnevno dogajanje se bo začelo s predstavitvijo turške avtorice in borke za človekove pravice Oye Baydar, ki bo istega dne obiskovalce navdihnila še z literarnim nastopom, literarni večer pa bosta dopolnila še priljubljena slovenska pesnica Neža Maurer in novinar Branko Soban; prvi večer bosta glasbeno zaokrožila harmonikarski virtuoz Marko Hatlak in Mahesh Vinayakram, indijski mojster karnatskega petja.

V petek bo več liričnega potrkavanja, ko se bodo obiskovalcem predstavili Erika Vouk, Josip Osti, Petra Koršič in avstralski književnik David Brooks, soprevajalec poezije Mile Kačič in Srečka Kosovela v angleščino. Kot napovedujejo organizatorji, bo posebnost tega dne Manifest Mehanikom!, ki bo rezal zrak z besedo in glasbo. Vrhunec bodo Sanje v Medani doživele v soboto, 30. avgusta, s pesniško-glasbenim večerom Svetlane Makarovič, naslovljenim Lovec na ljudi, pri katerem bodo sodelovale še pevka in harfistka Zvezdana Novaković, igralka Mirjana Šajinović in pevka Aphra Tesla. »V to čarobno deželico pritegujemo svet umetnosti in kulture ter vse skupaj spajamo s čudovitim vinom in s srčnostjo briškega človeka,« ob tem pristavlja direktorica Zavoda za turizem, kulturo, mladino in šport Brda Ariana Suhadolnik.

Protestna nota ostaja

»Festival Sanje je odprtokodni festival, kar smo poudarjali že od vsega začetka leta 2007. Osrednji namen je, da se lahko festival odvija tudi onkraj organizacijske ekipe, ki ta trenutek skrbi za ljubljanski in briški vidik. Tako je bilo zasejano seme, ki je bogato obrodilo, tako so se zgodile tudi Sanje pod Krvavcem,« še pripoveduje Tjaša Koprivec. Letos bo prireditev Sanje pod Krvavcem potekala že šestič zaporedoma, in to med 24. in 29. avgustom, ko bo njeno prizorišče Dvor Jezeršek blizu Brnika, kjer bodo ponudili otroško predstavo, stand up komedijo in različne koncerte.

Sicer pa se bo pod motom Novi človek prihaja! v organizaciji Festivala Sanje zvrstilo še nekaj dogodkov v Ljubljani. Na zadnji avgustovski dan bodo na primer potekale Protestivalske igre, septembra bo sledil literarni večer z že omenjenim Davidom Brooksom, pripravili bodo Mumindan, praznovanje z mumini ob 100. obletnici rojstva finske mladinske pisateljice in ilustratorke Tove Jansson. Obenem se bodo pri Sanjah s protestnim branjem na različnih lokacijah po Ljubljani pridružili mednarodnemu projektu v podporo Edwardu Snowdnu, napovedujejo pa tudi literarni večer z Miljenkom Jergovićem ob izidu njegovega romana Oče.