Lutkovno gledališče Maribor bo avgust tudi tokrat posvetilo tradicionalnemu mednarodnemu lutkovnemu festivalu Poletni lutkovni pristan. Letošnji bo že 25. po vrsti, začenja pa se nocoj v nedavno odprtem zunanjem avditoriju, kjer bodo kot enega vrhuncev dogajanja uprizorili obnovljeno klasično predstavo Žogica Marogica v režiji Tineta Varla.

Kot je pred začetkom festivala povedala njegova umetniška vodja Katarina Klančnik Kocutar, se bo na njem vse do 1. septembra zvrstilo 22 predstav (poleg slovenskih lutkarjev bodo na festivalu sodelovala še gostujoča gledališča oziroma skupine iz Češke, Nemčije, Hrvaške, Španije, Francije in Slovaške) ter še dvanajst drugih dogodkov, ob tem pa še mednarodno srečanje lutkovnih akademij in šol. Jedro festivala pa vendarle ostaja izbor kakovostnih slovenskih in tujih uprizoritev, ki so primerne tudi za poletna prizorišča. »Ker letos praznujemo okroglo obletnico, smo pripravili tudi razstavo nagrajenih predstav iz minulih let,« je dodala.

Srečanje lutkovnih akademij in šol so prvič pripravili lani in se je izkazalo za izjemno bogato in živo, zato bodo dogodek ponovili tudi letos. Ob akademijah iz Prage in Osijeka bodo s predstavami na njem sodelovali še študentje akademije iz Bratislave.

Že danes bo verjetno veliko zanimanja požela že omenjena predstava domačega lutkovnega gledališča Žogica Marogica, ki jo je leta 1994 na oder postavil Tine Varl. Pobudnik za oživitev te produkcije je bil mariborski igralec Danilo Trstenjak, ki poudarja, da predstava sledi izvirniku z marionetnimi lutkami in znano glasbo Bojana Adamiča. »To je dovolj preprosta in mobilna uprizoritev, da bomo z njo lahko spet malo bolj zarezali po slovenskih cestah in šli še v marsikateri manjši kraj, kjer si bodo zaželeli obiska Žogice Marogice,« je še povedal. nr