Čez dve leti bo zaječarska Gitarijada obhajala pol stoletja kontinuiranega obstoja. V pričakovanju jubileja je občina Zaječar na čelu z županom Sašem Mirkovićem, znanim in kontroverznim obrazom iz šovbiznisa, vzela Gitarijado pod svoj patronat. Direktorju festivala Perislavu Duciću je postavila visok cilj – uveljavitev te rock prireditve v širši regiji. S preorientacijo tekmovalnega programa demo skupin na vse države nekdanje Jugoslavije je letos že naredila prvi korak. V teku so sodelovanja in povezovanja s podobnimi demo dogodki tako po rajnki državi kot drugih balkanskih državah. Zoranu Aleksiću - Aleksu, avtorju knjižne zgodovine urbane glasbe Zaječarska rapsodija, so že naročili spisati zgodovino Gitarijade do njene okrogle obletnice. Ob močni medijski kampanji, sodelovanju z Radiem Beograd 202 in neposrednih TV-prenosih po lokalnih in satelitskih televizijah promovirajo rock kulturo v Zaječarju. Občinstvo vabijo z brezplačnim festivalom, za mlade glasbenike pa razvijajo izobraževalne programe. Z Rock akademijo, fotografskimi razstavami, Free zono promocije in različnimi tematskimi tribunami spodbujajo razpravo o stanju in izboljšanju pogojev za njihovo uveljavitev.

Letošnja Gitarijada je ponudila premišljen program. Na glavnem odru so bili polfinalni nastopi uvrščeni med uvodne in zaključne nastope uveljavljenih, veteranskih in zvezdniških skupin (Prljavo kazalište, Partibrejkers, Yu Grupa, Riblja čorba, Van Gogh, Atomsko sklonište, Goblini). Med 20.000 in 30.000 ljudi na večer je bilo soočeno tudi z demo zasedbami. Kogar niso zanimale, se je lahko razvedril na robu gozda Kraljevica, kjer se je odvijal že 18. motoristični shod s striptiz-koncertnim odrom. Vendar se je potem, ko se je poletna ujma znesla nad Jadranom, nebo odprlo tudi nad Timoško krajino in celoten četrtkov program je bil odpovedan. Ko je v petek že kazalo, da se je vreme uneslo, se je po nastopu Partibrejkers in pred nastopi demo bendov spet zgodilo polurno neurje. S sobotnim soncem so izpuhtele izredne razmere in slaba volja. Organizator je podaljšal program na nedeljo in večji del načrtovanega programa uspešno stisnil v dva dni.

Med nastopi uveljavljenih imen gre posebej omeniti blesteč nastop YU Grupe. Mladi in vrli šestdesetletniki bi zlahka odpihnili ZZ Top. Po njihovem nastopu so bili z nedelje na ponedeljek razglašeni zmagovalci med demo bendi. V konkurenci 14 zasedb je naše barve zastopala novomeška zasedba El Kachon. Glavno nagrado sedemčlanske žirije, katere član sem bil tudi sam, je prejela postrockovska zasedba Holographic Human Element iz Travnika (BiH), nagrada za skupine z območja Srbije je šla v Subotico, nu metal hiphop skupini D Zoo, publika pa je nagradila rockerje Medo Vuk i Sandokan iz Petrovca na Mlavi.