Na zadnji dirki v Mont Sainte Anne v Kanadi sta Žakljeva in Klemenčičeva zasedli mesti šest in sedem. Obe sta bili po dirki malce razočarani. »Potem ko sem bila tretja do polovice dirke, se mi je zlomila sedežna opora. V servisni coni so mi jo sicer hitro zamenjali in sem se vrnila v dirko. V drugi polovici sem zelo čutila noge, ker sem morala prej pol kroga prevoziti stoje. Sedmo mesto ni slabo, vendar...« je razloge razložila Blaža Klemenčič, za katero je bila to najboljša uvrstitev v sezoni in izenačitev pete najboljše v karieri. Z letošnjim nizom (11., 10., 9., 7. mesto) ima kot štirinajsta lepe možnosti, da prvič konča med deseterico v skupnem seštevku. A še več bi evropski podprvakinji pomenilo, da prvič stopi na zmagovalni oder na posamični dirki.

»Po dirki v Kanadi sem bila zadovoljna, kasneje vedno manj,« je poudarila tudi Žakljeva. »Preveč je bilo napak in precej zadržana sem bila tudi na vzponih. Poznalo se je, da več kot mesec dni nisem nisem dirkala na takem nivoju. Zato pa si tokrat obetam, da bo vedno bolje,« razmišlja kolesarka slovenske ekipe, ki je že znana po tem, da se njena tekmovalna pripravljenost dviga skozi niz močnih dirk. To sta za zelo pomemben avgust tudi načrtovala s trenerjem Samom Rautarjem. Po vrnitvi iz ZDA bo finale svetovnega pokala v Meribelu v Franciji, potem pa še svetovno prvenstvo na Norveškem.

Prizorišče v Windhamu tudi po trasi ustreza obema Slovenkama. Navsezadnje je bila Žakljeva v sezoni 2010 tam z desetim mestom prvič med elitno deseterico. »Drži, da nama ustreza,« prizna Žakljeva. »V začetnem delu kroga je veliko klanca, ni prestrm in je dokaj enakomeren. Tehnično ni nič posebno zahtevnega, bo pa v suhih pogojih dirka zelo hitra in zato bo tudi nekaj več taktične igre,« pojasni evropska prvakinja. Da je v skupnem seštevku le dve točki za drugouvrščeno Kanadčanko Emily Batty, ji daje dodaten zagon in motivacijo. A ker ji zelo tesno sledijo najbolj izkušene in trofejne kolesarke minule dobe Sabine Spitz, Norvežanka Gunn-Rita Dahle Flesja in Kanadčanka Catharine Pendrel, ve, da je osredotočenost na osnovni tekmovalni prestop brez preračunavanj nuja. »Pričakujem, da bo v Windhamu zelo podobna slika na vrhu, kot je bila v Kanadi. Prepričana sem, da se bova z Blažo dobro kosali z najboljšimi,« je samozavestna Ledinka.