»Z veliko častjo sprejemam potni list,« je Daniel dejal med Bethovnovim recitalom v Ramali. V omenjenem mestu je pianist in skladatelj aktiven že nekaj let, ukvarja pa se s promoviranjem sodelovanja med arabskimi in izraelskimi glasbeniki.

»Palestinski potni list sem sprejel, ker govori o tem, kako neverjetno smo Izraelci in Palestinci povezani,« je dodal. »Blagoslovljeni – ali prekleti – smo s tem, da moramo živeti skupaj. Raje imamo prvo,« je omenil. Dejstvo, da Izraelec lahko dobi palestinsko državljanstvo, pomeni, da so dobri odnosi med narodoma možni,« je še izpostavil pianist.

Nekdanji palestinski minister za informiranje Mustafa Barghouthi je ob tem poudaril, da so odločitev za podelitev palestinskega državljanstva Barenboimu sprejeli pred izbruhom konflikta med Izraelom in Gazo. Potni list je bil tako izdan že pred šestimi tedni.

V Argentini rojen glasbenik je kontroverzna osebnost v Izraelu, saj je že večkrat pohvalil delo skladatelja Richarda Wagnerja – ki je služil kot navdih Adolfu Hitlerju –, in izrazil jasno nasprotovanje izraelski politiki na palestinskih območjih.