Neobičajno se je začela predstavitev slovenske atletske reprezentance, ki bo od 12. do 17. avgusta tekmovala na evropskem prvenstvu v Zürichu. Kar 35 minut je minilo, da se je začela predstavitev, kar se prisotnim novinarjem vseh starosti še ni pripetilo. Je bilo pa posledično dovolj časa, da smo opazovali nekatere novosti na Letališki cesti v Ljubljani, kjer ima sedež Atletska zveza Slovenije. Ker je letos tamkajšnje prostore zapustil strokovni sodelavec Davor Damjanić, je v poletnih mesecih priskočila na pomoč Živa Kravanja, nepogrešljiva strokovna delavka, ki uživa v zasluženem pokoju. Preden se bo Živa vnovič poslovila od prostorov AZS, bo svoje znanje prenašala na novo pridobitev, ki prihaja iz atletskih vrst. V Ljubljani bo namreč dobila zaposlitev trenutno najboljša suvalka krogle v državi Špela Hus, ki bo imela ob mentorici prihodnji teden, ko bodo najboljši slovenski atleti v Švici, nekoliko bolj umirjen urnik.

Razlog atletske zamude ni bilo čakanje katerega izmed atletov, temveč novih dresov slovenske reprezentance. Kot smo ta teden že poročali, je AZS podpisala pogodbo s španskim opremljevalcem Joma, podobno dolgo, kot je iskala proizvajalca športnih dresov, pa je tudi včeraj čakala opremo. Najbolj se je čakanje vleklo Primožu Kozmusu in njegovi ekipi, ki je pripotovala v Ljubljano dve uri in pol pred začetkom predstavitve, saj se je Brežičan uštel pri začetku novinarske konference. V zelo neugodnem položaju se je znašel predsednik AZS Gregor Benčina, ki je obljubil, da bo atletska reprezentanca storila vse, da se bo v Zürichu oddolžila z dobrimi uvrstitvami.

V prvi vrsti v prostorih Letališke ceste 33, v katerih je klimatska naprava delovala tako močno, da se je morda kakšen atlet prehladil, sta izmed športnikov sedela le Martina Ratej in Primož Kozmus, glavna slovenska upa za visoki uvrstitvi. V primeru njunega sanjskega scenarija bi se namreč prvič v zgodovini zgodilo, da bi se slovenska reprezentanca z evropskega prvenstva vrnila z dvema kolajnama. Takšna ugibanja so brezpredmetna, kot pravijo v slovenski reprezentanci, pa je vedno bolje imeti v ognju dve železi kot eno ali celo nobeno.

»Dobro sem pripravljena. Moj cilj je, da v finalu (14. avgusta, medtem ko bodo kvalifikacije prvi tekmovalni dan EP – op. p.) kopje poleti 65 metrov. Kaj bo to prineslo, bomo videli, verjamem pa, da visoko uvrstitev,« je bila kratka in jedrnata Martina Ratej. »Na državnem prvenstvu v Celju sem pokazal napredek. Vseeno v boju za kolajno potrebujem dva metra več, kot znaša moj najdaljši met v sezoni (77,44 m – op. p.). Verjamem, da sem kladivo sposoben vreči do daljav, ki mi bodo prinesle prvo kolajno z evropskega prvenstva,« napoveduje Primož Kozmus.

»Medtem ko je normo za nastop na evropskem prvenstvu izpolnilo 18 slovenskih atletov, so Žana Jereb, Rožle Prezelj in Robert Renner zaradi poškodb ali slabe forme odpovedali nastop na evropskem prvenstvu. Skupaj bo slovenska reprezentanca z vodstvom ter strokovnim in podpornim timom štela 25 članov, ki bodo šli na pot pojutrišnjem. Poudaril bi, da sta bila zelo blizu izpolnitvi norme tudi Mitja Krevs v teku na 1500 metrov in Gregor Kokalovič na 200 metrov. Prepričan sem, da je slovenska reprezentanca v Zürichu sposobna izpolniti ambiciozne načrte, da se domov vrnemo najmanj z eno kolajno ter še dvema do tremi finalnimi uvrstitvami,« pred odhodom napoveduje zimzeleni šef stroke Martin Steiner.

Najbolj spodbudna novica je prišla iz ust Marine Tomič, ki je zaradi infekcije manjkala na državnem prvenstvu. Atletinja Kladivarja pravi, da so antibiotiki končno prijeli, ob tem, da ji je ostalo še veliko moči za tek čez deset ovir na 100 m. Snežana Vukmirović si je med svetovnim prvenstvom v nogometu potihoma želela, da bi italijanska nogometna reprezentanca, katere član je bil Srdjan Djordjevič, čim prej izpadla, da bi se njen trener iz Brazilije hitro vrnil v domovino. Želja se ji je uresničila, tako da je zadnji mesec trenirala zelo intenzivno. Najbolj pa jo je razveselilo, da so bile daljave ta teden na treningu daljše, kot znaša njen najdaljši dosežek v troskoku v tej sezoni, in sicer 13,90 m.

Ker so pravila v slovenski atletiki takšna, da lahko na evropskem prvenstvu tekmujejo vsi, ki so izpolnili normo že lani, bosta v Zürichu nastopila tudi brat in sestra Žumer, Jan in Kristina. Oba sta na državnem prvenstvu v Celju doživela poraze tako na 100 kot 200 m, a omenjena tekma ni bila kvalifikacijska, kot je to veljalo za nastop na evropskem ekipnem prvenstvu.