S skupinsko razstavo mladih slovenskih avtorjev se je sinoči v galeriji Simulaker v Novem mestu začel nekoliko spremenjeni festival fotografije Fotopub. Festival, ki so ga trinajst let pripravljali v novomeškem zavodu LokalPatriot, so tokrat namesto v dokumentarno fotografijo usmerili širše in konceptualno, potekal pa bo še danes in jutri.

Kot pojasnjujejo organizatorji iz društva Klapa, je skupina mlajših novomeških fotografskih zagnancev spremenila dosedanjo »delavniško« zasnovo festivala in jo prilagodila mlajšemu naraščaju fotografov. Da bi tovrstno fotografsko izobraževanje rešili pred zatonom, ki mu je grozil zaradi neuspeha pri potegovanju na razpisih za državno denarno podporo, pa so se odločili za krajši, cenejši in bolj sproščen festival. Sovodja novega Fotopuba Dušan Josip Smodej je tako za STA povedal, da je na tradiciji mednarodnega festivala dokumentarne fotografije zdaj nastal festival »mlade fotografije, povezovanja zabave in znanja, z veliko glasbe ter malo denarja«. Nova zasnova naj bi zapolnila vrzel med mladimi fotografi oziroma »med fotografsko alternativo in starostami fotografije«, je še pojasnil.

V galeriji Simulaker so že nekaj dni pred festivalom pripravili tako imenovani open studio, večina dogajanja pa bo, čeprav ta zavod ne sodeluje več pri organizaciji festivala, umeščena v atrij kluba LokalPatriot. Poleg že omenjene razstave mladih slovenskih fotografov bodo ponudili še razstavo dveh mladih britanskih avtorjev, Esme Horne in Patricka Raimondija Taylorja, in razstavo slovenske fotografinje Maše Lancner, predstavili pa bodo tudi dela nizozemskih študentov. Različnim predavanjem bo zvečer sledil še glasbeni spored, vstop na festivalske dogodke pa je brezplačen, enako kot avtobusni prevoz iz Ljubljane v Novo mesto in nazaj. nr