Ko srečamo nizozemske kolesarke, o kakšni nevarnosti nimajo pojma – naravnost navdušene pa so nad lepotami naše dežele. Jezersko jih zdaj lahko pričaka s 300 posteljami, turistične kmetije so v tem trenutku popolnoma zasedene. »Res je bila nesreča s kamenjem pač slaba popotnica turizmu, a s sezono smo lahko zadovoljni – imamo precej belgijskih in nizozemskih gostov, na voljo so trije kampi, nov je hostel…« našteva Marko Meško na turistični točki sredi kraja, ki ga kazi propadajoči hotel Kazina. Lastnik očitno ne zmore ne obljubljenega rušenja ne prenove. A optimizem najdemo že za vogalom. Katja Rebolj nas pričaka v novi pridobitvi, z možem imata hostel in kamp. »Marsikaj počnemo, izdelujemo in prodajamo likerje, hostel in kamp pa sva uredila v kupljeni stari hiši in sva s prvo sezono zadovoljna. Samo junija je bilo okoli 200 nočitev. Ljudje se mnogokrat ne zavedajo, kaj vse se da na Jezerskem ponuditi, smo res kot Trnuljčica,« je povedala ena tistih, ki spečo lepotico budijo z novo ponudbo. Prej je bila zaposlena v vojski, zdaj je podjetnica. »Res, mladi so se začeli ukvarjati s turizmom, Jezersko dobiva zagon,« nam je dejala upokojenka Frančiška Lustek. Na mostu, ki nosi ime po njihovi domačiji, je poskrbela za lepe rože na ograji in nam zatrdila, da se Jezersko spreminja na bolje, da je čutiti nov utrip in je gostov več.

»Natočila sva slatino, ki je bogata s CO

2

, še bolj kot znana radenska, in zdrava. Se je kar navadiš,« sta ob lepo urejenem vodnjaku z znano jezersko zdravilno vodo povedala dva Janeza Megliča, ki sta se pripeljala po vodo in uživala v naravi na Jezerskem. »Še marsikaj bi se dalo narediti, kraj ima ogromno znamenitosti, bogato zgodovino,« sta zatrdila. Turizem pa se je že »poročil« z zgodovino v čudovito ohranjeni Šenkovi domačiji, letos so začeli z Jezersko štorijo kjer je mogoče na poseben način na različnih krajih spoznavati kraj in ljudi, zgodovino in naravo.

Ob Planšarskem jezeru smo srečali male planinke in planince z območja Kamnika, ki šotorijo ob jezeru in spoznavajo vse privlačnosti Jezerskega, ki počasi zopet jemlje turistični zalet, kjer dajejo ritem domačini, ki z različnimi novimi vsebinami privabljajo domače in tuje goste. Če bodo nekoč svojo slatino, gorsko kuliso, bogato zgodovino, naravne lepote in domačo hrano ter čist zrak in mir znali še bolje povezati v celoto in dodali še kaj, kar moderni turisti pogrešajo, bo kraj med gorami končno spoznal, da se jim lahko kruh pripelje po cesti. Desetletja so namreč odhajali v tovarne v Kranju na »šiht«, a vse več Jezerjanov v tem lepo urejenem kraju stavi na turizem.