A nevarno je vleči vzporednice s parlamentarnimi volitvami, na lokalni ravni vendarle veljajo pravila, ki včasih presegajo racionalno argumentacijo. Težko bi si sicer razložili, kako je mogoče, da nekatere občine že več mandatov vodijo župani, ki ne znajo sestaviti dveh logičnih stavkov, delijo denar in zemljišča po prijateljski liniji, se vozijo z ladjicami na občinske stroške, dodeljujejo neprofitna stanovanja vedeževalkam, zaposlujejo žlahto in ženske razumejo kvečjemu kot moške priveske.

Preveč enostavno bi bilo Jankovića zgolj na podlagi poloma na državni ravni že zdaj odpisati v tekmi za župana. In to kljub težkemu bremenu več kaznivih dejanj, ki naj bi jih po mnenju preiskovalnih organov storil v skoraj dveh mandatih županovanja in so ga bržkone za zmeraj stala premierske sanje. Za zdaj so vsi postopki proti Jankoviću v taki fazi, da je težko pričakovati začetek sojenja še pred oktobrskimi volitvami, kar bi mu nedvomno odneslo še kakšen odstotek glasov.

Čeprav je od nekaterih očitanih mu kaznivih dejanj minilo že več let, je še najbliže razpletu ena najbolj svežih zgodb: prodaja parkirišča ob Vojkovi cesti. Janković je v tem primeru osumljen, da je kot župan leta 2009 ogoljufal družbo Tritonis, ki je na dražbi za približno milijon evrov kupila parkirišče, za katero je višje sodišče pozneje odločilo, da gre pravzaprav za zemljišče, ki pripada sosednjim stavbam. Na občini naj bi za to vedeli, obstaja celo dopis občinskega oddelka za urejanje prostora, ki svari pred prodajo. Na videz sicer enostavna zgodba vendarle ni tako enoplastna. Čeprav parkirišče v zemljiški knjigi ni bilo obremenjeno in ga je občina prodajala na dražbi, je težko verjeti Jankoviću, da za sporno lastništvo ni vedel, kakor je težko povsem verjeti tudi direktorju Tritonisa Damjanu Bremcu – osebi, ki se poklicno ukvarja z nepremičninami (!) – da je bil nedolžna žrtev prevare. Kaže, da se bo zgodba na koncu vendarle razpletla na sodišču, pri čemer bi bilo precej ironično, če bi Janković svojo prvo obsodbo dočakal zaradi tega, ker je premoženjsko korist na protipraven način pridobil – občini.

Zdi se, da bodo tokratne volitve v Ljubljani prvič bolj kot od Jankovića odvisne od drugih. Nesporni favorit minulih volitev je na široko odprl vrata morebitnim izzivalcem. Bodo od zmage na zadnjih volitvah evforične levosredinske stranke zdaj prepoznale še pomembnost županskega mesta v prestolnici in v ogenj poslale recimo vsaj tri kakovostne kandidate? Po možnosti vsaj dve uspešni ženski? Za zdaj slabo kaže. To poletje je bolj kot Ljubljana popularen Bruselj. Pa ne samo zaradi dobre hrane.