Nekdo je očitno maliciozno uporabil prijavna gesla Stranke, ki tako dozdevno na družbenih omrežjih deluje, kot nekoliko lunatični obrambni zid pred rdečo nevarnostjo in popolno dezintegracijo družbe. Nekdo je očitno tudi vdrl v sitem tiskovne agencije in nam ponudil zgodbo o tem, kako si je JC Junkers menda neizmerno zaželel AB v svoji ekipi. Nekoliko sumljiva mi je zadnje čase tudi stran Agencije RS za okolje, kjer se vremenska napoved kar noče ujeti z dejanskim stanjem. Skepsa bo odslej stalna spremljevalka sprehajanja po spletu...

Seveda pa je novica o ruskih zbiralcih perja in gesel tudi dobra novica. Prav oni dan sem ugotavljal, da je kapaciteta mojega možganskega vmesnega pomnilnika polno zasedena z milijavžent gesli, uporabniškimi imeni, PIN-številkami in kar je še navlake, brez katere se danes človek še na WC ne more odpraviti. Prošnja »prosimo, vnesite geslo« je postala prava nočna mora, obvestilo, da je kombinacija uporabniškega imena in gesla in/ali PIN-številka napačna, pa zadnji dokaz, da možgani odmirajo. Lahko bi sicer človek tvegal in si omislil takšno »Erjavec kombinacijo«, ki bi prijela na vseh spletnih straneh, a varnostno ozaveščanje zadnjih let je pustilo trajne posledice: uporabniških imen ne ponavljam, za gesla pa si omislim takšna, ki nimajo nobenega smisla in povezave z realnim življenjem. S stališča varnosti je to seveda pametno in zaželeno ravnanje, s stališča prijaznosti uporabe malce manj.

Zato sem sestavil prijazen e-mail ruskim hekerjem in jih res lepo, skoraj osladno, prosil – z Rusi v današnjih časih ne moreš biti dovolj prijazen – ali lahko pobrskajo med tistimi gesli in najdejo moja pozabljena uporabniška imena in gesla ter pogledajo, katero kreditno kartico sem, za vraga, povezal s svojim računom pri Amazonu, Spartooju, Skilinu in kar je še teh strani in aplikacij, brez katerih bi bilo življenje zagotovo manj napeto. Odgovora sicer še nisem dobil, a imam občutek, da so mojstri polno zaposleni z zlorabljanjem podatkov s kreditnih kartic in besno naročajo govedino, svinjino, sadje, zelenjavo in mlečne izdelke iz EU, ZDA, Avstralije in Norveške, potem ko je njihov prezident napovedal embargo za uvoz teh dobrin, in se nimajo časa ukvarjati s tako profanimi prošnjami, kot je moje geslo za dostop do instagrama.