Ljubljanski arhitekti so po naročilu občine in navodilih Zavoda za kulturno dediščino Celje že lani pripravili idejno osnovo za ureditev trškega jedra, ki je razglašeno za kulturni spomenik. Občina si namreč želi, da bi ves tranzitni promet umaknila iz osrednjega dela trga in z ureditvijo krožne ceste prebivalcem trga omogočila, da bi se lahko z avti pripeljali do svojih vrat. Seveda bi občina trg tudi prenovila, položila nove tlake in mu vrnila dušo.

»Junija smo organizirali javno predstavitev projekta, vendar so žal prišli samo trije ljudje. Ravno zato sem bil resnično presenečen, ko sem dobil peticijo, v kateri je več podpisnikov zahtevalo ravno to, kar občina namerava narediti. Res je, da načrtujemo tudi veliko parkirišče, vendar nikoli ni bilo rečeno, da bodo morali stanovalci trškega jedra tam puščati svoje avte. Nekdo je torej vso zadevo postavil na glavo,« pravi nejevoljno župan Mikolič, ki si tako kot številni drugi že zelo dolgo časa želi, da se težki tovornjaki ne bi več vozili skozi trg in da bi občani končno dobili prostor za najrazličnejše prireditve.

»Pred mnogimi leti smo na trgu organizirali dve izjemno odmevni prireditvi. Bilo je zares čudovito. Ljudje mi še vedno kdaj rečejo, kako je bilo takrat lepo. Da smo lahko prireditvi izvedli, smo morali za določen čas ustaviti promet. Danes si ne znam predstavljati, kaj bi bilo, če bi zaradi prireditve ustavili tranzit. Imeli bi toliko težav, da o tem sploh ni vredno razmišljati. Če pa bi nam uspel projekt prenove jedra, bi seveda lahko na trgu organizirali marsikaj,« je navdušen župan Mikolič, ki seveda upa, da jim bo za projekt uspelo pridobiti evropski denar. Lani so z denarjem iz Evropskega sklada za regionalni razvoj zgradili skoraj tri kilometre kanalizacije in obnovili 1400 metrov vodovodnega omrežja. Dobili so tudi obvoznico na južnem delu Rogatca.