Novi vrtec bo obiskovalo 221 otrok, poleg tistih, ki so že bili v starih prostorih, se bodo vanj selili še otroci iz dveh oddelkov, ki so bivali v OŠ Ivana Skvarča, prav tako dveh oddelkov enote Center in vseh treh oddelkov enote Jurček, ki jo bodo zaprli, je povedala ravnateljica Vrtca Zagorje ob Savi Tanja Starc in dodala, da enajsti oddelek odpirajo na novo, saj bodo tako lahko v vrtec sprejeli vse otroke, katerih starši so vloge oddali do aprila. Če si je kdo od teh staršev premislil, bodo avgusta videli, koliko je še prostih mest, in jih zapolnili s tistimi, ki so vlogo oddali kasneje.

Poleg tega, da bo vrtec energetsko varčen in sodobno opremljen, se vzgojiteljice veselijo predvsem tega, da bodo za delo imele veliko več prostora, kot so ga imele v prejšnjih enotah. »Več bo možnosti za gibanje. Imamo omare in stojala za škornje in pelerine, da bodo šli otroci lahko ven v vsakem vremenu. Prav tako imamo zdaj na voljo večji prostor za druženje in gibanje, prostor za dodatno strokovno pomoč, knjižnico in kotiček za starše. V igralnicah in garderobah smo namestili senzomotorične table za urjenje čutil, tudi zato da otrokom med čakanjem ne bo dolgčas. Vsega tega v drugih enotah nismo mogli imeti, tako da bodo zdaj vzgojiteljice lahko program v celoti izvajale v skladu s kurikulumom,« je pojasnila Starčeva, zadovoljna, da bodo prišli tudi zbornice in prostora z računalniki, kjer se bodo vzgojiteljice lahko pripravljale na delo z otroki. Vseh zaposlenih v zagorskem vrtcu je namreč že več kot sto, tako da zdaj niti niso imeli priložnosti za skupna srečanja in sestanke, pravijo vzgojiteljice.

Kljub milijonski naložbi bodo cene vrtca prvo leto zagotovo ostale nespremenjene, je poudarila Starčeva. »Šele ko bomo začeli bivati v prostorih, bomo videli, kakšni bodo obratovalni stroški, tako da pred tem cen zagotovo ne bomo višali,« je dejala ravnateljica, župan Matjaž Švagan pa pravi, da novi vrtec ni nekaj nadstandardnega, temveč bi takšne pogoje za predšolsko vzgojo morali imeti vsi otroci. Na vprašanje, kaj bodo s prostori enote Jurček, je odgovoril, da bodo objekt najprej porušili, nato pa bo občina pripravila idejno zasnovo za gradnjo glasbene šole.